Lubię piec tarty i je zajadać. W moim domu znikają one w mgnieniu oka :)
Podstawą jest dobre kruche ciasto. Co damy na wierzch to już kwestia indywidualnych upodobań. Moja składa się z budyniu waniliowego, dodatkowo ubogaconego ekstraktem wanilii w płynie. Pigwa w syropie daje lekko kwaskowaty smak. Uważam, że jest to nieodzowny składnik w tym przypadku. Zamiast niej, można dać inny owoc np; truskawki lub maliny
Moja tarta jest mega waniliowa. i gorąco ją polecam.
Składniki na tartę;
1 szklanka mąki pszennej
1 surowe żółtko
1/2 kostki margaryny
2 łyżki cukru
Mąkę należy przesiać. Na stolnicy do przesianej mąki, wrzucić margarynę i cukier, posiekać nożem. Wlać żółtko. Masę zagnieść na jednolitą masę. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy. Wykleić ciastem formę o średnicy 22 cm. Dno nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 *C
Masa na wierzch;
1 mały budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 surowe żółtko
5 kropel ekstraktu z wanilii
1/3 słoiczka pigwy w syropie
3 połówki dużych jabłek
cynamon
Budyń gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Czyli potrzebujemy dwie szklanki mleka i dwie łyżki cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy surowe żółtko, ekstrakt i wanilii.
Na dno upieczonego ciasta wykładamy odsączoną pigwę, na nią wylewamy budyń (może być gorący lub ciepły). Układamy połówki jabłek, które kroimy i posypujemy cynamonem.
Zostało mi trochę ciasta i wykroiłam z niego serduszka.
pieczemy 160*C - 15 minut
Smacznego.
TARTA WANILIOWA
Musiała wyjść przepyszna z tym budyniem - wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJaka urocza ♥ :)
OdpowiedzUsuńGosiu,
OdpowiedzUsuńzapachniało mi wanilia i cudowną tartą.
Chętnie był zjadła kawałeczek, ech sporą porcję.
Serdecznie pozdrawiam:)
Robię podobne ciasto ale z truskawkami. Muszę wypróbować Twój przepis z jabłkami
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Ale mi narobiłaś ochoty na takie ciasto. Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńjakie urocze serduszka :D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńSpecjalistką od słodkich tart jest moja starsza córka, a ja raczej przygotowuję te wytrawne. Nie znaczy to, że nie lubię słodkich. Niestety, bardzo lubię. Twoja wygląda genialnie:)
OdpowiedzUsuńPięknie zrobione, na pewno i smacznie :)
OdpowiedzUsuńWaniliowa, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńPiękna i na pewno rewelacyjnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPyszności :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda <3
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńAle romantyczna tarta!
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszna.
Uwielbiam połączenie kruchego ciasta z budyniem i owocami :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńSuper alternatywa dla klasycznych szarlotek :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała kawałek ;)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła !
OdpowiedzUsuńWow ale urocza! Już na sam widok cieknie ślinka i mięknie serce :P
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda tarta :) Uwielbiam tartę z masą budyniową :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk