wtorek, 31 października 2017

Pieczona feta



Pomysł na pieczoną fetę zaczerpnęłam od Ani. Wyszła na prawdę pyszna. Ser feta powstaje z  mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. W wysokich temperaturach bardzo łatwo się topi. Z twardego i kruchego po upieczeniu, zamienia się w miękki i można jeść  go łyżeczką .


PIECZONA FETA 







150 g. fety
oliwka z oliwek ok. 1/3 szklanki
rozmaryn


Ser pieczemy w naczyniu żaroodpornym z oliwką i rozmarynem 10 minut w 160*
Po upieczeniu feta jest mięciutka. Należy jeść razem z oliwką.
Doskonale smakuje z pomidorami.

Smacznego.


25 komentarzy:

  1. Bardzo lubię fetę. Pomysł wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozpływam się, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł, nigdy nie piekłam fety. Myślę, że spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny i na pewno mega smaczny pomysł Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Raz ser a la feta zapiekłam w zapiekance i tyle... ogólnie dla mnie ten ser zawsze był za słony ale pomysł z pieczeniem ciekawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piekłam z pomidorami, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa jestem jej smaku po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Feta jest dla nas za słona ale ciekawe jak smakuje po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubie fetę- muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gosiu, cieszę się, że pieczona feta i Tobie smakuje.
    Feta z piekarnika zyskuje zupełnie inny charakter.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale nowość, z pewnością wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Podkradam pomysł - naprawdę super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie piekłam fety, ale jadłam u kogoś i była baaardzo smaczna.  

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też piekę fetę z pomidorami i do tego razowy chleb...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pieczona feta ? No ja jeszcze nie kosztowałam. Podsyłam link do kremuhttps://www.kolorowka.com/pl/p/Zestaw-krem-z-ekstraktem-z-czerwonego-wina-50-g-ok.-60-ml/142

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię ten ser :) Do sałatek bardzo lubię dodawać :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń