Danie kuchni wegańskiej. Nadzienie to burak, kasza jaglana, por i wiele przypraw.
Makaronowe muszelki są z mąki durum. Pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Zwana jest semoliną, jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne, niż zwykła mąka pszenna. Zawiera w sobie jednak o wiele większą ilość glutenu.
MAKARONOWE MUSZELKI Z NADZIENIEM
20 muszelek z makaronu
1 burak
1 por
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (1 szklanka osolonej wody do gotowania)
duży ząbek czosnku
2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
sól do smaku
pieprz
oliwka z oliwek kilka łyżek
ser żółty łatwotopliwy
Makaron gotujemy al dente.
Buraka obieramy, kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości. Pora kroimy w krążki i również gotujemy, chwilkę. Nie dopuśćmy, aby się rozgotował.
Ugotowaną kaszę jaglaną wraz z ugotowanymi warzywami, miksujemy blenderem.
Wgniatamy ząbek czosnku, dodajemy przyprawy oraz oliwkę z oliwek. Nadzieniem wypełniamy makaronowe muszle. Posypujemy serem żółtym i zapiekamy 5 minut w mikrofalówce. Wierzch posypałam papryką słodką oraz natką pietruszki.
Pyszny obiadek, na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńMasz ciekawe pomysły ;)
OdpowiedzUsuńO mamo, ale pyszności. Obserwuję i czekam na więcej inspiracji. Zapraszam do siebie w wolnej chwili :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na farsz do makaronowych muszli:)
OdpowiedzUsuńMakarony uwielbiam, więc jestem na TAK :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności:) mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka :) Smakowicie wygląda na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Bardzo ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńChyba jutro to zrobie na obiad :) apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń