Ciasto nazwałam'' Delicja'' , aby nawiązać do popularnych ciastek. Spód to jasny biszkopt, środek to galaretka z kaki, zwana inaczej persymoną.
CIASTO Z PERSYMONĄ
Biszkopt;
5 jaj (M)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka;
2 duże dojrzałe owoce kaki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody
Wierzch;
200 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
posypka
Wykonanie biszkoptu;
Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku następnie łyżka po łyżce mąkę przesianą z proszkiem. Gdy dodajemy mąkę zmniejszamy do minimum obroty miksera.
Spód tortownicy o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 *C 40 minut
Wykonanie galaretki;
Owoce kaki obieramy, kroimy na kawałeczki i miksujemy blenderem.
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy ją zimna wodą, tak aby przykryła żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki wrzątku. Mieszamy i jeszcze ciepłą wlewamy do zmiksowanych owoców.
Wylewamy na wystudzone ciasto.
Wykonanie bitej śmietany;
Śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Całość można posypać dowolna dekoracją.
Smacznego.
mmm!! Jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu!
OdpowiedzUsuńJestem u Ciebie z rewizytą:)
Skąd wiesz, że lubię kulinaria?
Ciekawy przepis i zapewne smaczny:)
Pozdrawiam:)
Wspaniale się prezentuje:) Z chęcią spróbowałabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńjakie piękne! i puszyste. az szkoda jeść ;);)
OdpowiedzUsuńDelicje to jedne z moich ulubionych ciastek, więc Twój biszkopt z galaretką i bitą śmietaną musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzo ciekawe ciasto, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńNo i pojawił się u Ciebie ten owoc. Super Gosiu, a ciasto z pewnością spróbuję. :-)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tej galaretki, bo całość wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym biszkopt ze śmietanką, narobiłaś mi ochoty. Za delicjami nie przepadam, ale Twoje ciasto prezentuje się zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńWow, takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJakie pysznosci, wyglada super !!!!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie delicje :D Tylko jeszcze cienka warstwa czekolady powinna gdzieś się znaleźć ale w wersji ze śmietanką również bierzemy :P
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Galaretki z owocu kaki jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie!!
OdpowiedzUsuńMm...Delicje! <3 Bajeczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńzgłodniałam
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe ciasto. Kaki jest pyszne i bardzo zdrowe.
OdpowiedzUsuńTeraz jest sezon więc jemy go codziennie.
Pozdrawiam:)
Bardzo podobne do delicji :) Super :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, ciasto wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis na biszkopt, tego nigdy za wiele! Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńZa Delicjami nie przepadam, ale ciasto pewnie by mi smakowało.
OdpowiedzUsuńa wiesz, ze nigdy jej nie jadłam ... hm chyba czas;)
OdpowiedzUsuńsorry jadłam ale u mnie nazywa się ten owoc sharon ;) lub kaki
OdpowiedzUsuńO myyy... Wygląda przepysznie... nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńDelicje ze sklepu niech się schowają:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :-)
OdpowiedzUsuńJa średnio umiem robić biszkopt :D
Wow, jakie fajne ciacho, a ta galaretka bardzo mnie zaciekawiła :D
OdpowiedzUsuńCiasto z kaki wow poszalałaś:)
OdpowiedzUsuńMmmm wygląda przepysznie. Zgłodnialam od samego oglądania tych wszystkich przepysznych przepisów.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńDziękuję wszystkim za miłe komentarze, oraz za to, że jesteście ze mną :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu pysznosci tu u ciebie
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda te ciasto :) Bardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Wygląda jak szarlotka królewska tylko zamiast jabłek ma kaki ;)
OdpowiedzUsuń