niedziela, 26 listopada 2017

Delicja-czyli ciasto z persymoną


Ciasto nazwałam'' Delicja'' , aby nawiązać do popularnych ciastek. Spód to jasny biszkopt, środek to galaretka z kaki, zwana inaczej persymoną.


CIASTO Z PERSYMONĄ







Biszkopt;

5 jaj (M)
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka;

2 duże dojrzałe owoce kaki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody

Wierzch;

200 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
posypka 

Wykonanie biszkoptu;

Białka ubić z cukrem  na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po jednym żółtku następnie łyżka po łyżce mąkę przesianą z proszkiem. Gdy dodajemy mąkę zmniejszamy do minimum obroty miksera.
Spód tortownicy o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 160 *C 40 minut

Wykonanie galaretki;

Owoce kaki obieramy, kroimy na kawałeczki i miksujemy blenderem.
Żelatynę wsypujemy do szklanki, zalewamy ją zimna wodą, tak aby przykryła żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dolewamy 1/3 szklanki wrzątku. Mieszamy i jeszcze ciepłą wlewamy do zmiksowanych owoców.
Wylewamy na wystudzone ciasto.

Wykonanie bitej śmietany;

Śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Całość można posypać dowolna dekoracją.

Smacznego.

37 komentarzy:

  1. Małgosiu!
    Jestem u Ciebie z rewizytą:)
    Skąd wiesz, że lubię kulinaria?
    Ciekawy przepis i zapewne smaczny:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje:) Z chęcią spróbowałabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie piękne! i puszyste. az szkoda jeść ;);)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicje to jedne z moich ulubionych ciastek, więc Twój biszkopt z galaretką i bitą śmietaną musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu bardzo ciekawe ciasto, z chęcią bym spróbowała jak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i pojawił się u Ciebie ten owoc. Super Gosiu, a ciasto z pewnością spróbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa smaku tej galaretki, bo całość wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym biszkopt ze śmietanką, narobiłaś mi ochoty. Za delicjami nie przepadam, ale Twoje ciasto prezentuje się zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Faktycznie delicje :D Tylko jeszcze cienka warstwa czekolady powinna gdzieś się znaleźć ale w wersji ze śmietanką również bierzemy :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smakowicie wygląda :) Galaretki z owocu kaki jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mm...Delicje! <3 Bajeczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pomysłowe ciasto. Kaki jest pyszne i bardzo zdrowe.
    Teraz jest sezon więc jemy go codziennie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podobne do delicji :) Super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małgosiu, ciasto wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis na biszkopt, tego nigdy za wiele! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  15. Za Delicjami nie przepadam, ale ciasto pewnie by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  16. a wiesz, ze nigdy jej nie jadłam ... hm chyba czas;)

    OdpowiedzUsuń
  17. sorry jadłam ale u mnie nazywa się ten owoc sharon ;) lub kaki

    OdpowiedzUsuń
  18. O myyy... Wygląda przepysznie... nigdy nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  19. Delicje ze sklepu niech się schowają:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bardzo elegancko :-)
    Ja średnio umiem robić biszkopt :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow, jakie fajne ciacho, a ta galaretka bardzo mnie zaciekawiła :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto z kaki wow poszalałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm wygląda przepysznie. Zgłodnialam od samego oglądania tych wszystkich przepysznych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziękuję wszystkim za miłe komentarze, oraz za to, że jesteście ze mną :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Smakowicie wygląda te ciasto :) Bardzo fajne ciasto :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda jak szarlotka królewska tylko zamiast jabłek ma kaki ;)

    OdpowiedzUsuń