Kupiłam ogromny filet z indyka. To co zaprezentuję na zdjęciu to mała polędwiczka z tegoż kawałka. Danie jest aromatyczne, pełne przypraw. Proponuję, abyście zrobili i sami się przekonali.
FILET Z INDYKA NA PURE Z FASOLI
Mięso ;
1000 g. fileta z indyka
2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej
4 liście laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki kminku
6 ziarenek jałowca
2 łyżeczki rozmarynu
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu
sól do smaku
Fileta kroimy w poprzek na mniejsze kawałki. Podlewamy gorąca wodą i dusimy w przyprawach, aż zmięknie.
Pure z fasoli ;
1/2 kg białej fasoli jaś
2 łyżki majeranku
łyżka masła
sól do smaku
Fasolę gotujemy w osolonej wodzie. Gdy zmięknie, dodajemy masło i majeranek. Miksujemy blenderem ręcznym.
Jeżeli jest w fasoli za dużo wody należy ją odlać. Wtedy dopiero dodać masło i majeranek.
Sos do mięsa ;
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
Serek dodajemy do miękkiego mięsa. Ma to być uwieńczenie naszego gotowania. Następnie wlewamy mąkę wymieszaną z wodą. Zrobi się gęsty i smaczny sosik.
Danie posypujemy przyprawami.
Smacznego.
#myAMBITION
W sklepie DAJAR na hasło ZDROWA- JESIEŃ otrzymacie zniżkę 10 % na produkty Ambition (rabat obowiązuje do (31.12.2017r)
Zdrowo i smacznie. U mnie indyk to mięso na porządku dziennym:)
OdpowiedzUsuńU mnie też często gości na stole 😊
UsuńBardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie dania.
OdpowiedzUsuńPure z fasoli jeszcze nie robiłam, ale też nie jadłam. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTak przygotowane danie bardzo chętnie bym zjadła :) Pysznie wygląda, a to pure z fasoli w połączeniu z mięsem to już poezja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńSmaczny!!!lubię mięso indyka:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym puree :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł z tym puree :) takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie! Jak pożywnie i mega białkowo! Bardzo mi się podoba :D
OdpowiedzUsuńFajnie, podane :) Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :) Smakowicie to wygląda na talerzu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Indyk z fasolą brzmi intrygująco.
OdpowiedzUsuńDelikatne mięso z konkretnym i treściwym strączkiem.
Bardzo apetyczne :) Indyka bardzo lubię i często jem, więc chętnie zjadłabym takie danie :)
OdpowiedzUsuńChętnie sprubuje takiego połączenia.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką pastę z fasoli :)
OdpowiedzUsuńpuree wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTakie lekkie dania to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpure z fasoli brzmi bardzo ciekawie- chyba sie skuszę;)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie puree :)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń