Berberys to małe kwaskowate owoce. Zagotowałam je razem z jabłkami, w wodzie z dodatkiem cukru i goździków. Całość zalałam galaretką. To wszystko umieściłam na kruchym cieście. Polecam gorąco.
TARTA Z JABŁKAMI I BERBERYSEM
szklanka z czubkiem mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki cukru
2 żółtka
1/2 kostki margaryny
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto ręcznie. Utworzyć z ciasta kulę. Owinąć w folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny.
Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do ciasta. Nakłuć dno widelcem i piec 20 min. w 160 *
3 duże jabłka
3 łyżki berberysu
2 łyżki cukru
3 goździki
1 galaretka krystaliczna
Wodę zagotować z cukrem, goździkami i berberysem. Wyłączyć. Do wrzątku dodać pokrojone w plasterki jabłka. Naczynie przykryć. Owoce zmiękną.
Owocami wyłożyć upieczone ciasto. Zalać tężejącą galaretką. Przed wylaniem ciasto ma być zimne.
Wow, nie jadłam jeszcze takiej.
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o takich owocach a tarta z nimi musi dobrze smakować :)
OdpowiedzUsuńWspaniały jesienny wypiek :)
OdpowiedzUsuńTakie tarty bardzo lubię :) Smakują pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna tarta, a berberys bardzo mnie zaciekawił :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że coś takiego jak Berberys istnieje :P hehehe taka kucharka ze mnie ;)
OdpowiedzUsuńKurczę, ależ mi smaka narobiłaś tą tartą mmmmmmm akurat kawkę piję, więc przydalby się taki mały kawałeczek teraz :D
P.S. kochana fajnie, że wpałaś :) na Twoje pyt. odpowiedziałam u siebie :)
buziaki :*
daria
Na pewno pyszna)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńGosiu! kwaskowate? kwaśne do potęgiⁿ. Berberys często nazywany jest polską cytryną.
OdpowiedzUsuńWczoraj zerwałam kilka owoców ponieważ przeczytałam, że można z niego zrobić przepyszną i bardzo zdrową galaretkę. A co do tarty to bardzo pomysłowa.
Pozdrawiam:)
no masz, a ja je zawsze zostawiam ptaszkom;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, w przyszłym roku wypróbuję:)
Ale kusząco wygląda...Z berberysem jeszcze nie jadłam, coś nowego :)
OdpowiedzUsuńBerberys i żurawina to bardzo kwaśne owoce, a takie lubię. Świetnie przełamują słodki smak ciast. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJejku jakie to musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, uwielbiam wypieki z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ta tarta :) Fajny deser Pani przygotowała :) Bardzo lubię takie tarty, szczególnie z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Doskonała tarta :)
OdpowiedzUsuń