piątek, 3 listopada 2017

Pralinki z karobem


Karob powstaje z mączki chleba świętojańskiego. Smakiem przypomina kakao i może być stosowany jako jego zamiennik. Mój zawierał dodatkowo pastę sezamową (tahini).
W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz 7 razy mniej tłuszczu.


PRALINKI Z KAROBEM




Składniki na 25 szt. pralinek;

125 g. serka Mascarpone
150 g. karobu Skworcu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
120 g. okrągłych biszkoptów
łyżeczka spirytusu
5 łyżek bułki tartej lub startych sucharków

Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i słodzimy trzema łyżeczkami cukru.

Rozpuszczoną kawę wlewamy do miski, w której umieszczamy 20 suchych biszkoptów. Biszkopty mają wchłonąć rozpuszczoną kawę.
Masę biszkoptową mieszamy z mascarpone i karobem. Najlepiej blenderem. Masa jest raczej płynna, więc wcieramy przez tarkę pozostałą część biszkoptów i sypiemy 5 łyżek bułki tartej. Dolewamy spirytus. Mieszamy wszystko razem i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

Przed tworzeniem kuleczek, wewnętrzną stronę dłoni smarujemy masłem. Obtaczamy i zajadamy.

Smacznego.





52 komentarze:

  1. Wyjątkowo apetycznie wyglądają Twoje pralinki. Muszę sprawić sobie karob i przygotuję podobne. U mnie dziś bajaderki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham karob i wolę dużo bardziej niż kakao :) Piękne te pralinki.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis na smaczną i zdrową przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne pralinki :) Uwielbiam takie pralinki z posypką :)

    Pozdrawiam i życzę miłego weekendu,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają fantastycznie! Miłego weekendu Małgosiu, pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne pralinki Małgosiu :) Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie urocze te w kolorowej otoczce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Praliny pięknie wyglądają :) Karobu jeszcze nie stosowałam, ale rozważałam jego zakup.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uroczo się prezentują, szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu!
    te kuleczki są przecudne. Narobiłaś mi ochoty na coś słodkiego.
    Idę zjeść kostkę Studenckiej.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym podjadła:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne! Chętnie bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  14. pyszne maleństwa, moja Mała byłaby nimi zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłyśmy karob dwóch rożnych firm i niestety nie przypadł nam do gustu (w przeciwieństwie do melasy z karobu, która świetnie nadaje się do ciasteczek zamiast miodu). Według nas nie ma nic wspólnego z kakao oprócz brązowego koloru :P Mimo to kuleczek byśmy spróbowały :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardziej wyczuwam w nim chleb swietojanski, niż kakao. Jednak taka jest ogólna opinia na temat karobu 😊

      Usuń
  16. Uwielbiam karob, który daję zamiast kakao/czekolady do brownie!
    Piękne pralinki, super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności, zapisuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za miłe słowa :) oraz za pozostawione komentarze 😆

    OdpowiedzUsuń
  19. Chętnie bym takie zjadła, ale nie mam talentu do gotowania i pieczenia :(
    Zyskałaś kolejną stałą czytelniczkę, z pewnością zostanę z Tobą na dłużej. ♥
    Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wieczoru ♥

    Zapraszam także do siebie
    http://recenzjella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Małgosiu Twoje pralinki wyglądają prześlicznie :))))

    OdpowiedzUsuń
  21. Jakie one śliczne i na pewno pyszne więc na jednej by się nie skończyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie się prezentują!! Lubie robić pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo ciekawe i pyszne pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Pychota!!! przeslicznie wygladaja
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  25. wspaniałe pralinki:) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  26. Te kolorki kuszą! Bardzo smakowite pralinki <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Widzę, że dużo tu całkiem fajnych pralinek :)
    Pomysł super, bo domowe są najpyszniejsze - wiadomo!
    Lubię takie pyszne propozycje :) A ich dekoracja - bomba :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają genialnie! Porwałabym wszystkie :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Widzę, że nowa wersja, tamtą kilka razy już wypróbowałam i jest super! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tamta wersja smakowała 😊

      Usuń
  30. Yummy! This looks so delicious! I follow you. Please follow back ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Ja lubię karob i często z niego korzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jakie piękne, kolorowe i pysznie brzmiące kuleczki! :)

    OdpowiedzUsuń