czwartek, 17 maja 2018

Powidła z płatków dzikiej róży


Kto lubi pączki z prawdziwą różą, naleśniki, rogaliki ? Bo ja bardzo.
Tego roku mój krzak dzikiej róży bardzo obrodził. I co najważniejsze, zdążyłam pozbierać płatki.
Jestem pewna, że czeka mnie niejeden zbiór do jesieni. Więc na bieżąco staram się robić powidła.
Przedstawię moją wersję, bez ucierania w makutrze, mało pracochłonną, którą na prawdę polecam.


POWIDŁA Z PŁATKÓW RÓŻY







Przygotuj blender ręczny, jeśli go nie posiadasz pożycz na dziesięć minut.

Płatki należy poobrywać ze szypułek. Jeżeli krzak rośnie na czystym terenie, nie należy ich płukać.
Nie obcinam również białych końcówek, jest z tym za dużo pracy. Należy też pamiętać, że im więcej płatków, tym lepiej.



Przepis;

Płatki róży
cukier dwa razy tyle wagowo co płatków

Ja miałam 370 g. płatków, użyłam 740 g. cukru.
szklanka wody.

Wodę wlać do garnka i zagrzać, wsypać cukier. Mieszać do rozpuszczenia.
Następnie stopniowo dosypywać płatki, miksując blenderem.

Jeżeli jest wagowo mniej produktu, należy użyć mniejszą ilość wody.

Powidła przekładamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu.

Smacznego.




15 komentarzy:

  1. Pychotka dzisiaj jadłam takiego pączka ,żałuje że nie mam takiego krzaku dzikiej róży pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do pączków jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię pączki z dziką różą :) Świetnie smakuje :) Takie powidła są fajne do różnych deserów :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Do pączków jak znalażł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi taką konfiturkę. Jest pyszna 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam w pobliżu dzikiej róży, szkoda! Serdecznie pozdrawiam Małgosiu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie powidła to ja bym z chęcią zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z samych płatków różanych i cukru jeszcze nigdy dżemu nie robiłam, a bardzo chętnie zapełniłabym słoiczki takimi pysznościami. Zwykle płatki dodawałam przygotowując dżemy z różnych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewnie pachnie wybitnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj uwielbiam! A nie mam dostępu do dzikiej róży...

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam powidła z płatków róży Małgosiu. A jeszcze bardziej pączki z takim nadzieniem... oczywiście "fit" ;))

    OdpowiedzUsuń