Syrop z młodych pędów sosny warto mieć pod ręką, gdy jest okres przeziębień.
SYROP Z PĘDÓW SOSNY
Przepis ;
Pędy sosny (młode najlepiej przyrost z bieżącego roku)
cukier
odrobina wody
Pędy sosny należy wymyć pod bieżącą wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Ubić drewnianym tłuczkiem, aby puściły sok.
W słoiku układamy pędy na szerokość czterech cm. Posypujemy czterema łyżkami cukru. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie. Na koniec można wlać odrobinę wody.
Słoiki odstawiamy w nasłonecznione miejsce, najlepiej na parapet, na okres czterech tygodni. W tym okresie dobrze jest mniej więcej co drugi dzień ubić zawartość słoika drewnianym tłuczkiem. Przyspieszy to proces pozyskiwania soku.
Po czterech tygodniach gotowy syrop przelewanych do wyparzonych suchych słoiczków lub buteleczek.
Smacznego.
W minioną sobotę kuzynka mojej Mamy właśnie robiła taki syrop. Ja jeszcze nigdy nie przygotowałam tego "eliksiru", choć korzystałam z jego dobrodziejstwa podczas przeziębienia.
OdpowiedzUsuńMój tata robi co roku taki syrop.
OdpowiedzUsuńWidzę, że tej wiosny sosna i mniszek lekarski żądzą na blogach :) Fajnie, że znów odwracamy się w stronę natury.
OdpowiedzUsuńco roku mam w planie, i zawsze przypomina mi się po czasie ;)
OdpowiedzUsuńtaki prosty, a taki wartościowy... :)
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, w zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńZdrowie w słoiku :)
OdpowiedzUsuńJest boski, robię co roku <3
OdpowiedzUsuńWitam,chciałam zapytać do kiedy można zrywać pędy na syrop żeby nie było za późno?
UsuńZnam ten syrop, ale sama jeszcze nigdy go nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZnam, niestety nie robiłam jeszcze :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że nie znam smaku. Nigdy nie kosztowałam,nie robiłam,znam tylko nazwę. W zeszłym roku nawet myślałam zrobić takowy syrop,ale stwierdziłam,że z pędów rosnących w centrum miasta nie bardzo się nada i odpuścilam temat...
OdpowiedzUsuńBardzo wartościowy syrop :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś piłam go litrami - w przenośni oczywiście, teraz sam zapach mnie odrzuca, ale faktycznie zdrowy jest:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa nie próbowałem jeszcze takiego syropu :) Muszę kiedyś kupić i spróbować syrop klonowy :)
OdpowiedzUsuńCo do właściwości zdrowotnych tego syropu, muszę w wolnej chwili przeglądnąć publikacje na temat właściwości tego syropu, bo tylko na takiej podstawie można stwierdzić, czy rzeczywiście ten syrop ma udowodnione naukowo właściwości zdrowotne.
Pozdrawiam,
Patryk
Muszę taki sobie zrobić
OdpowiedzUsuń