Pyszny serniczek kokosowy, nazywam go tak, choć do serników nie należy. Jednak tak wygląda.
Jest pachnący kokosem i bezglutenowy. Jego zrobienie jest dziecinnie proste.
Nie jedzenie glutenu, zrobiło się teraz bardzo modne.
Jednak tylko 1% społeczeństwa cierpi na jego nietolerancję.
SERNIK KOKOSOWY
Składniki na małą tortownicę o śr. 15 cm.
1 szklanka mąki kokosowej
2 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru (można dać mniej)
4 łyżki z małą górką skrobi ziemniaczanej
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej. Rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki oprócz czekolady,mieszamy w blenderze lub łyżką.
Odstawiamy na pół godziny.
Całą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
Pieczemy 130* godzinę, opcja ''dół''. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy jeszcze 20 minut.
Zimne polewamy polewą czekoladową i kroimy.
Smacznego.
Wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńale kremowo wygląda :) wręcz budyniowo :)
OdpowiedzUsuńJaki on piękny ♥
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPotrafisz zrobić dla każdego coś pysznego:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPomysłowe wykorzystanie mąki kokosowej :) Uwielbiam takie ciasta i chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMożna? Można, wystarczy tylko chcieć, a żadna dieta nie musi być nudna.
OdpowiedzUsuńGdzieś czytałam, że powinno sie samodzielnie przerzucać na dietę bezglutenową , ale gdzie??
OdpowiedzUsuńCiacho świetne, no i mój ukochany kokos;D
Bardzo fajny pomysł na ciacho Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co kokosowe, więc na pewno się skuszę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńPo wyglądzie sądziłam, że to masa z mleczka kokosowego 😁 Ciekawy pomysł, faktycznie udaje sernik. Lubię takie szybkie ciasta.
OdpowiedzUsuńWygląda cudowanie. Uwielbiam takie zestawienie. A szybkość wykonania jest dodatkowym atutem.
OdpowiedzUsuńMałgosiu porywam kawałek do kawki
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł ☺☺
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam kokosowy smak :)
OdpowiedzUsuńo mniam ! własnie pije kawke i chetnie bym kawałek ukradła :D
OdpowiedzUsuńps: podoba mi sie u Ciebie-powiększam grono obserwatorów :)
Kokos to mój ulubiony smak, wygląda przepysznie Małgosiu!!! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńwoow pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńRewelacja przepis! Rzeczywiście wygląda jak imponujący sernik,mniam:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie musi smakować, prawie jak sernik :D
OdpowiedzUsuńCo do celiakii to tylko szacuje się, że jest to 1% polaków bo nie ma prowadzonych dokładnych danych na ten temat. Ale problem tkwi w małej rozpoznawalności celiakii przez lekarzy. Druga sprawa jest taka, że nietolerancja glutenu a celiakia to dwie inne sprawy i niestety w Polsce używa się tego zamiennie co powoduje później duży bałagan w zrozumieniu choroby ;)
Wspaniały torcik :) Uwielbiam kokosowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Z chęcią zjadłbym taki kawałek tego ciasta :) Jestem ciekaw, jak taki sernik smakuje ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Na jak duża blachę jest przepis?
OdpowiedzUsuń