Gdy tylko pojawiają się młode cukinie, robię z ich dodatkiem omlety.
Są one bardzo warzywne i mega wilgotne jednym słowem rozpływają się w ustach.
Smażę z obu stron na małej patelni.
WARZYWNY OMLET
Składniki;
1 mała cukinia
kilka pomidorków koktajlowych
mała cebulka
szczypiorek
sól do smaku
bazylia, tymianek, oregano, pieprz czarny. Suszone zioła w/g uznania. Ja daję po 1/3 łyżeczki.
2 jaja
oliwka do smażenia
Cukinię myjemy i obieramy, następnie kroimy w kostkę. Dusimy pod przykryciem w wodzie i oliwce, doprawiamy do smaku. Dodajemy poszatkowaną cebulę, szczypiorek i przekrojone na pół pomidorki. Dusimy, aż składniki zmiękną.
Wlewamy rozbełtane jaja. Nie mieszamy !
Smażymy z jednej strony, przewracamy przy pomocy pokrywki i zsuwamy na patelnię, ponownie smażąc z drugiej strony.
Smacznego.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńszczególnie będzie smakował mojej Małej, która cukinie uwielbia:)
Pyszny omlet! Samo zdrowie, a w dodatku szybki do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńTaki omlet to nie tylko na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń¡¡Hola!! Muy rica esta tortilla, yo también suelo hacerla con calabacín, queda muy jugosa. Besitos.
OdpowiedzUsuńFantastyczny omlet.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Idealne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńJutro będzie u mnie na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńja takie młode cukinie "pakuję"dosłownie wszędzie, a do tego zajadam bez obierania jak ogórki ;) Ale z omletem jeszcze nie próbowałam. jak apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńFajny omlecik z cukinią :) Idealny na śniadanie oraz na kolację :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Pyszne są takie wiosenne omleciki :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny omlecik! :)
OdpowiedzUsuń