wtorek, 8 maja 2018

Pikantny sos z czerwoną pastą curry


Bardzo często robię sosy z pastą curry. Są one pikantne i doskonale smakują z makaronem ryżowym lub ryżem.


PIKANTNY SOS Z CZERWONĄ PASTĄ CURRY







Sos najlepiej jest przygotować na głębokiej patelni.

Składniki;

2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
1/2 surowej papryki czerwonej
łyżeczka czerwonej pasty curry
kilka łyżek oliwy
keczup łagodny kilka łyżek
sól do smaku
łyżka ciemnego sosu sojowego
mała łyżeczka skrobi ziemniaczanej



Cebule i czosnek szatkujemy, solimy i smażymy na oliwce.
Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną. Dusimy pod przykryciem. Wlewamy 3 szklanki wody, kukurydzę, fasolkę, orzeszki. Pastę curry, keczup.

Przykrywamy i gotujemy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną.







18 komentarzy:

  1. wyglada bardzo smacznie
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie. Uwielbiam pikantne sosy i curry też.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się dodatek orzeszków ziemnych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podsunęłaś mi pomysł na wykorzystanie czerwonej pasty curry. Mam również słoiczek z zieloną. Jakoś nie miałam konceptu na ich użycie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę pysznie :)
    Sama bardzo lubię takie sosiki, ale niezbyt ostre... Jakoś nie przepadam za pikantnym jedzeniem :) Ale mojemu chłopakowi i tacie na pewno by zasmakował. Oni gustują w takich smakach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy przepis i pewnie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię wszystko co pikantne :) Świetny przepis, chętnie spróbuję tego sosu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie to wygląda z tym makaronem ryżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie wygląda z makaronem ryżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proste i szybkie danie do przygotowania :) Na obiad w sam raz :)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń