Bardzo często robię sosy z pastą curry. Są one pikantne i doskonale smakują z makaronem ryżowym lub ryżem.
PIKANTNY SOS Z CZERWONĄ PASTĄ CURRY
Sos najlepiej jest przygotować na głębokiej patelni.
Składniki;
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 szklanki solonych orzeszków ziemnych
1/2 surowej papryki czerwonej
łyżeczka czerwonej pasty curry
kilka łyżek oliwy
keczup łagodny kilka łyżek
sól do smaku
łyżka ciemnego sosu sojowego
mała łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Cebule i czosnek szatkujemy, solimy i smażymy na oliwce.
Dodajemy pokrojoną paprykę czerwoną. Dusimy pod przykryciem. Wlewamy 3 szklanki wody, kukurydzę, fasolkę, orzeszki. Pastę curry, keczup.
Przykrywamy i gotujemy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sosem sojowym.
Zagęszczamy skrobią ziemniaczaną.
Takie dania to ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda apetycznie. Uwielbiam pikantne sosy i curry też.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie danie :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek orzeszków ziemnych :)
OdpowiedzUsuńPodsunęłaś mi pomysł na wykorzystanie czerwonej pasty curry. Mam również słoiczek z zieloną. Jakoś nie miałam konceptu na ich użycie.
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńpyszny sos:)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę pysznie :)
OdpowiedzUsuńSama bardzo lubię takie sosiki, ale niezbyt ostre... Jakoś nie przepadam za pikantnym jedzeniem :) Ale mojemu chłopakowi i tacie na pewno by zasmakował. Oni gustują w takich smakach ;)
Smakowitość :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i pewnie pyszny:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszystko co pikantne :) Świetny przepis, chętnie spróbuję tego sosu.
OdpowiedzUsuńCudownie to wygląda z tym makaronem ryżowym :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda z makaronem ryżowym :)
OdpowiedzUsuńświetne danie, pycha!
OdpowiedzUsuńProste i szybkie danie do przygotowania :) Na obiad w sam raz :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk