wtorek, 1 maja 2018

Drożdżowe z masłem orzechowym


Miękkie drożdżówki w kształcie ślimaków z masłem orzechowym. Są przyklejone do siebie.
Najlepiej je odrywać. Doskonałe do kubka mleka, kawy lub solo.
 Polecam.



ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM


























Składniki na bardzo dużą tortownicę;

550 g. mąki pszennej
250 ml. mleka
25 g. świeżych drożdży
3 kopiate łyżki cukru
2 jaja
70 g. masła
1/2 słoika masła orzechowego
cukier puder do posypania



Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać.


Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.

Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło.
Wygniatać jeszcze ok 5 minut.

Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut.

Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm.
Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim.
Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.






15 komentarzy:

  1. Ale bym rwała. ;) Super Gosiu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam.... to nie moze źle smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też bym rwała! :) Prezentuje się baaaardzo apetycznie! :) <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, a że z masłem orzechowym, to i zapewne świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Drożdżowego z masłem orzechowym jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę to nadrobić. Twoje ślimaczki wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Drożdżowe chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie, jeszcze z masłem orzechowym... Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda te ciasto :) Trzeba kiedyś spróbować tego wypieku :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności, z masłem orzechowym muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z masłem orzechowym jeszcze nie próbowałam ale już wiem, że muszą być pyszne :))))

    OdpowiedzUsuń
  11. Narobiłaś smaka na takie pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale cudowne i do tego z masłem orzechowym!:D Mniam, ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń