Miękkie drożdżówki w kształcie ślimaków z masłem orzechowym. Są przyklejone do siebie.
Najlepiej je odrywać. Doskonałe do kubka mleka, kawy lub solo.
Polecam.
ŚLIMAKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki na bardzo dużą tortownicę;
550 g. mąki pszennej
250 ml. mleka
25 g. świeżych drożdży
3 kopiate łyżki cukru
2 jaja
70 g. masła
1/2 słoika masła orzechowego
cukier puder do posypania
Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać.
Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło.
Wygniatać jeszcze ok 5 minut.
Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut.
Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm.
Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim.
Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.
Ale bym rwała. ;) Super Gosiu. :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam.... to nie moze źle smakować :)
OdpowiedzUsuńJa też bym rwała! :) Prezentuje się baaaardzo apetycznie! :) <3
OdpowiedzUsuńCoś pysznego. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, a że z masłem orzechowym, to i zapewne świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowego z masłem orzechowym jeszcze nie piekłam. Koniecznie muszę to nadrobić. Twoje ślimaczki wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie, koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe chętnie bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie, jeszcze z masłem orzechowym... Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda te ciasto :) Trzeba kiedyś spróbować tego wypieku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ale pyszności, z masłem orzechowym muszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZ masłem orzechowym jeszcze nie próbowałam ale już wiem, że muszą być pyszne :))))
OdpowiedzUsuńNarobiłaś smaka na takie pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne i do tego z masłem orzechowym!:D Mniam, ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń