Bruschetta to pyszne bułki z sosem pomidorowym pikantnym, czyli dobrze doprawionym. Zapieczone z plastrami sera mozzarella.
BRUSCHETTA
5 bułek Ciabatta
słoiczek ostrego ajwaru (to bałkańska pikantna pasta z pieczonych bakłażanów i papryki)
keczup
1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
ser mozzarella w kulkach
czarne oliwki
suszone pomidory
cebula, pokrojony czosnek, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, sól, oregano, bazylia.
Sos;
Mieszamy ajwar z keczupem i koncentratem oraz przyprawami. Cebulkę smażymy na oliwce z czosnkiem. Dodajemy do mieszanki, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Bułki kroimy na połówki, kładziemy sos, pokrojone suszone pomidory, oliwki, mozzarellę.
Zapiekamy w piekarniku, aż ser się roztopi, a bułka zarumieni.
Smacznego.
Mniam, mniam. Pychota.
OdpowiedzUsuńPysznie ;)
OdpowiedzUsuńMałgosiu jak ja uwielbiam takie grzaneczki :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPyszna wersja grzanki!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną...
Uwielbiam Bruschettę. Najlepiej smakuje we Włoszech chociaż też często ją robię.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze kilka słoiczków oryginalnego albańskiego ajvaru. Mojej "produkcji" też wyszedł przepyszny.
Pozdrawiam serdecznie:)
Idealna na szybką i smaczną przekąskę :)
OdpowiedzUsuńale pychota:)
OdpowiedzUsuńNa sam widok, ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę! Mam nawet przywiezioną z Włoch specjalną mieszankę przypraw do bruschetty.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki zapiekany ser. Bułeczki powinny smakować każdemu, ja przepadam za ostrymi przyprawami i sosami :)
OdpowiedzUsuńIdealna na kazdą okazję i bez okazji :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy ale na pewno jest to bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakie przekąski bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda bruschetta :) Bardzo lubię też zapiekankę z pieczarkami i ze serem :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk