poniedziałek, 31 grudnia 2018

Sakiewki z makiem




SAKIEWKI Z MAKIEM



Ciasto;

400 g. mąki
2 szklanki bardzo ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
łyżka oleju
łyżka maku surowego nie zmielonego

Farsz;

mak z puszki z bakaliami.



Przesianą mąkę mieszamy z makiem, wodą, i solą. Zagniatamy ciasto. Na koniec dolewamy łyżkę oleju. 
Wykrawamy kółka małą szklanką. 

W środek kładziemy farsz i tworzymy sakiewki. Oprószamy mąką, aby nie sklejały się ze sobą.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Bardzo dobre są również odgrzewane na patelni jak zwykłe pierożki.

17 komentarzy:

  1. Fajnie wyglądają :)
    Wszystkeigo co najlepsze w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają Twoje pieguski. Muszą smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie i na pewno tak smakują:))Pozdrawiam serdecznie i dobrego roku życzę:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy pomysł na słodkie pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite te sakiewki :)
    Małgosiu wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie, nigdy nie jadłam ani pierożków, ani takich sakiewek z makowym nadzieniem :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu są prześliczne pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja- zapisuję do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetnie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już sobie mogę wyobrazić jak zatapiam w nim zęby! :)

    OdpowiedzUsuń