DROŻDŻOWE PALUCHY
Składniki na osiem sztuk dużych paluchów;
500 g. mąki pszennej
250 ml mleka
25 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 g. roztopionego masła
płaska łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka soli
Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione letnie masło.
Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste.
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
Rozwałkować na duży prostokąt.
Farsz;
2 duże ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki serka mascarpone
5 pomidorów suszonych z oleju
kilka łyżek oleju z pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól do smaku
Czosnek zgnieść, cebulę poszatkować, pomidorki drobno pokroić. Wszystko razem smażyć na oliwce z pomidorków. Dodać przyprawy, serek mascarpone. Chwilę dusić pod przykryciem.
Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta wyłożyć farsz i nakryć go druga połową ciasta. Pociąć na osiem równych pasków. Każdy okręcić dwa razy wokół własnej osi. Najlepiej robić to już na blasze do pieczenia.
Włożyć na średnią półkę, piekarnik powinien być nie nagrzany. Włączamy go dopiero po włożeniu paluchów.
Pieczemy w 150* 20 minut. Czas liczymy od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do 150*
Smacznego.
Paluchy w trakcie pieczenia.
Wyglądają niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście upiekę. Wyglądają MEGA apetycznie:)
OdpowiedzUsuńZapisuję do wypróbowania ☺
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, a suszone pomidory uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMuszą cudownei pachnieć i smakować ;)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńFajna przekąska :)
OdpowiedzUsuńkocham suszone pomidory ^^
OdpowiedzUsuńLooking so yummy
OdpowiedzUsuńHave a great weekend darling!
xo
www.trustmeimpolish.com
Pycha paluchy, robiłam takie z ciasta francuskiego, muszę spróbować z drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńIdealne na przekąskę
OdpowiedzUsuńFarsz moze robię inny ale takie paluchy unas mają wielkie wzięcie;D
OdpowiedzUsuńPięknie wyszły i za pewne przepysznie:)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie
bardzo fajne te paluchy
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :D Chętnie bym takiego spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmmmmm.... muszą cudownie pachnieć takie z piekarnika jak sie wyciąga :)
OdpowiedzUsuńo rany jakie pyszności! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń