piątek, 4 stycznia 2019

Drożdżowe paluchy z suszonymi pomidorami



DROŻDŻOWE PALUCHY




Składniki na osiem sztuk dużych paluchów;

500 g. mąki pszennej
250 ml mleka
25 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 g. roztopionego masła
płaska łyżeczka cukru
1 pełna łyżeczka soli

Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do wyrośniętego zaczynu wbić jajka, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z solą i wyrobić ciasto.
Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach stopniowo dolewać roztopione letnie masło.
Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. 
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
Rozwałkować na duży prostokąt.

Farsz;

2 duże ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżki serka mascarpone
5 pomidorów suszonych z oleju
kilka łyżek oleju z pomidorów
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól do smaku

Czosnek zgnieść, cebulę poszatkować, pomidorki drobno pokroić. Wszystko razem smażyć na oliwce z pomidorków. Dodać przyprawy, serek mascarpone. Chwilę dusić pod przykryciem.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Na połowę ciasta wyłożyć farsz i nakryć go druga połową ciasta. Pociąć na osiem równych pasków. Każdy okręcić dwa razy wokół własnej osi. Najlepiej robić to już na blasze do pieczenia.
Włożyć na średnią półkę, piekarnik powinien być nie nagrzany. Włączamy go dopiero po włożeniu paluchów.
Pieczemy w 150* 20 minut. Czas liczymy od momentu, gdy piekarnik nagrzeje się do 150*

Smacznego.




















Paluchy w trakcie pieczenia.

17 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście upiekę. Wyglądają MEGA apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję do wypróbowania ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, a suszone pomidory uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą cudownei pachnieć i smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Looking so yummy
    Have a great weekend darling!
    xo
    www.trustmeimpolish.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha paluchy, robiłam takie z ciasta francuskiego, muszę spróbować z drożdżowego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Farsz moze robię inny ale takie paluchy unas mają wielkie wzięcie;D
    Pięknie wyszły i za pewne przepysznie:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku życzę i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają przepysznie :D Chętnie bym takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmmm.... muszą cudownie pachnieć takie z piekarnika jak sie wyciąga :)

    OdpowiedzUsuń