KASZA GRYCZANA Z KURCZAKIEM
500 g. mięsa drobiowego
3 ząbki czosnku
5 małych cebulek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pieprz, sól
1 łyżka przyprawy rosołowej
sos;
szklanka śmietany 18 lub 12%
dwie łyżki mąki
woda zimna
500 g. kaszy gryczanej niepalonej
Mięso kroimy w średnią kostkę, zalewamy wodą, w takiej ilości aby go przykryła. Dodajemy pokrojoną cebulkę, wciśnięte ząbki czosnku, przyprawy. W razie konieczności podczas gotowania należy dolać więcej wody.
Dusimy pod przykryciem.
Z mąki, śmietany i wody robimy sos. Mieszankę na sos wlewamy na gotujące mięso.
Podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Podajemy z kaszą gryczaną.
Polecam i smacznego.
Pychota. Uwielbiam takie dania.
OdpowiedzUsuńJa lubię z pieczarkami :)
OdpowiedzUsuńMojej Mamie mogłoby posmakować :)
OdpowiedzUsuńalez bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńKasza gryczana, samo zdrowie :D Często gości w mojej kuchni, podobnie jak i inne kasze
OdpowiedzUsuń;D
Pozdrawiam, Agness;)
Świetny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z kaszą:))pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńDziś i u mnie kasza gryczana biała z mielonym filetem z kurczaka, tyle że w sosie pomidorowym:)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam kaszy:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zdrowy obiadek
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką tej kaszy ale z sosikiem wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszny,domowy obiadek☺
OdpowiedzUsuńkaszę gryczaną lubię a z takim sosikiem jest pysznie:)
OdpowiedzUsuńZ kaszą gryczaną wszystko lepiej smakuje dla nas :D
OdpowiedzUsuń