CHACZAPURI
Chaczapuri inaczej Gruziński placek z serem lub chlebek serowy. Na ulicach Gruzji można kupić go jako tradycyjny wypiek, jak w Krakowie obwarzanki a w Zakopanem oscypki. Jest mało pracochłonny. Ze składników które podam, wychodzi ok. dziesięć sztuk pysznych krążków. Farsz to mix trzech serów.
Składniki na ciasto;
750 ml letniej wody (3 szklanki)
1 kg. mąki pszennej
3 łyżki oleju
25 g. świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
duża łyżka soli
Z 1/2 szklanki wody, drożdży, dwóch łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
W większym garnku umieszczamy mąkę przesianą z solą.
Wyrośnięty zaczyn wlewamy do mąki, wlewamy olej i resztę wody. Wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od rąk. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut.
Farsz;
250 g. sera żółtego
250 g. sera feta słonego
250 g. sera mozzarelli
1 jajko
Sery trzemy na grubych oczkach tarki. Następnie rękoma mieszamy i tworzymy ok. dziesięć kulek.
Gotowe wyrośnięte ciasto, chwilę ugniatamy i dzielimy na ok. dziesięć części. Każdą z nich rękoma rozpłaszczamy na płaski placek. Zawijamy w niego kulę z sera.
Ponownie rozpłaszczamy na płaski placuszek, tym razem z serem. Smażymy na suchej patelni z obu stron. Po kilka minut z każdej.
Smacznego.
Pysznie Ci wyszedł, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńzrobię :)
OdpowiedzUsuńOch, już mam ochotę aby zjeść chociaż jeden.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Musi być pyszny:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńale bym teraz zjadła :D o mniam!
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam:D
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedyś i bardzo przypadły mi do gustu, w sam raz na przekąskę :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochotę- dawno nie robiłam a bardzo lubimy:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ❤
OdpowiedzUsuńuwielbiamy czaczapuri! ale pięknie Ci wyszło... jak ostatnio robiłam "zamkniete" to ser gdzieś mi wsiąkł w ciasto :D
OdpowiedzUsuńDla seromianiaka ja znalazł :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny i faktycznie, wygląda na to, że nie wymaga dużo pracy :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis ja dla mnie jest nowość. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńBardzo lubię chaczapuri i kilka razy robiłam:)
OdpowiedzUsuńCzegos takiego jeszcze nie wiedzialam, pysznie wyglada.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karina
ciekawy, bardzo chętnie bym spróbowała, bo jeszcze nie miałam okazji :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią. Muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńAle to fajne. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda, nigdy nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńPiękne widoki aż czuję ten zapach :))
OdpowiedzUsuńAleż pyszne danie. Jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadłam ...
OdpowiedzUsuńWygląda super, muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńOjeju co za widok!! Mam na to coś ochotę!
OdpowiedzUsuńPrzepis nas zainteresował na tyle, że postanowiliśmy spróbować.Coś innego ale pysznego. Polecamy tym, którzy jeszcze się wahają. Pozdrawiamy cieplutko❤️
OdpowiedzUsuń