poniedziałek, 7 stycznia 2019

Drożdżowy zawijaniec z makiem



DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC Z MAKIEM






500 g. mąki pszennej
250 ml mleka
25 g. świeżych drożdży
2 jaja
75 g. roztopionego masła
3 łyżki cukru


Do letniego mleka wkruszyć drożdże i wsypać cukier, wymieszać, dodać dwie łyżki mąki.
Zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do wyrośniętego zaczynu  wsypać przesianą mąkę  i wyrobić ciasto. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku.
Pod koniec wyrabiania, czyli po ok. 10 minutach dolewać roztopione letnie masło.
Wyrobić ciasto, aż zrobi się gładkie i sprężyste. 
Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 50 minut.
Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, aby odparować go z pęcherzyków.
Rozwałkować na duży prostokąt.


Farsz;

300 g. zmielonego maku
bakalie
kilka kropel olejku migdałowego
3 surowe jabłka.

Mak łączymy z bakaliami i jabłkami startymi na tarce. Dodajemy olejek. 
Masa przed wyłożeniem na surowe ciasto, powinna być lekko podgrzana, lub mieć temperaturę pokojową.

Pieczemy ok. 20 minut w 150* opcja dół-góra







Farsz kładziemy po krótszej stronie ciasta. Nie rozkładamy na całości. Następnie zwijamy w rulon, zaczynając również od krótszej strony.



























Kroimy w krążki ostrym nożem. Układamy na leżąco na blasze.



23 komentarze:

  1. Właśnie taki przepis był mi potrzebny:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda, jak dzieło sztuki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na wspomnienie świątecznego makowca ślinka cieknie mi po brodzie. Twój zawijaniec pysznie wygląda, aż chce się wyciągnąć rękę, by sięgnąć po kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super zawijaniec, może konkurować z tradycyjnym makowcem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bajecznie wygląda. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj chyba będę musiała go zrobić mamie, która uwielbia mak, a ta wersja jest ciut lżejsza niż tradycyjny makowiec. Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. O nie, pyszności. Uwielbia każde ciasto z makiem... co ja piszę, uwielbiam każde ciasto haha.

    OdpowiedzUsuń
  9. Makowce to moje ulubione ciasta. Twój wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Drożdżowy makowiec to ja mogę garściami! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  11. oderwałabym z przyjemnością taki zawijas:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm pyszności, kocham wszystko co z makiem i pachnie migdałami. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Strasznie mi narobilaś smaku na te drożdżówki Malgosiu

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajne zawijaski Małgosiu. Pysznie wyglądają 😃

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam taki drożdżowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. fajny pomysł, ja zawsze zwijałam w makówkę a tak nie ma problemu z krojeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kilka dni temu zrobiłyśmy zawijane drożdżowe z czekoladowym kremem :D Twoje "ślimaki" wyglądają uroczo :D

    OdpowiedzUsuń