piątek, 25 stycznia 2019

Kostka kokosowa



KOSTKA KOKOSOWA




Do przygotowania tej efektownej i smacznej kostki potrzebne są dwa składniki. Mimo, że wygląda bardzo pracochłonnie, wcale tak nie jest.

Przygotuj dwie formy silikonowe okrągłe o śr. 22 cm. Galaretka z takich form łatwo odchodzi.
Jeśli nie posiadasz okrągłych, Mogą być kwadratowe lub prostokątne. Galaretkę należy wylać na wysokość ok. 3 cm.

Składniki ;

Gęste mleko kokosowe w puszce 400 ml. 
2 galaretki krystaliczne smak obojętny
500 ml wrzątku

Proszek galaretek należy rozpuścić we wrzątku. Do jeszcze ciepłych dodajemy mleko kokosowe.
Mieszamy, aż całkowicie się połączy i nie będzie grudek.
Ciepłe wylewamy do dwóch form i odstawiamy w chłodne miejsce.
Galaretka rozwarstwia się na część przeźroczystą i białą.
Efekt który uzyskałam powstał po nałożeniu na siebie czterech warstw.




17 komentarzy:

  1. Świetnie wygląda taka galaretka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kostka kokosowa w Twoim wykonaniu wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajnie wygląda, składniki wróżą świetny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O śliczna :) Robiłyśmy podobną z wody kokosowej i pandki siedziały na górze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, świetny pomysł na niebanalny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, bardzo nietypowo wygląda :).

    OdpowiedzUsuń