BIGOS Z KAPUSTY KISZONEJ I SŁODKIEJ
Przygotuj duży garnek, ponieważ bigos to danie jednogarnkowe. Mimo że można powiedzieć przygotowujemy go w kilku etapach.
1 kg. żeberek
500 g. surowego boczku
2 laski kiełbasy
5 średnich cebul
2 kg. kapusty surowej
1 kg. kapusty kiszonej
sól do smaku
przecier pomidorowy
Słodką kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, w takiej ilości, aby ja przykryła. Boczek smażymy z pokrojoną cebulą. Żeberka kroimy w paski i dodajemy bezpośrednio do gotującej kapusty.
Kiełbasę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotująca się kapustą. Boczek z cebulką również łączymy z pozostałymi gotującymi składnikami. Dodajemy przyprawy.
Kiszona kapustę dodajemy, gdy wszystko już jest miękkie. Z kiszoną jeszcze gotujemy ok. godzinę.
Na koniec wlewamy przecier pomidorowy.
Smacznego.
Moja mama czasem tak miesza ;)
OdpowiedzUsuńTakiego bigosu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńU mnie bigos obowiązkowo z kiszonej kapusty,mężu innego nie zje. Ale ja jestem otwarta na nowe smaki ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ❤
OdpowiedzUsuńMoja mama do kiszonej dodaje cukier ;)
OdpowiedzUsuńObserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
www.jagglam.blogspot.com
Mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam - mniam :-)
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu byłam bardzo zabiegana. W przyszłym tygodniu muszę zrobić bo na widok tego bigosiuku cieknie mi ślinka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Prawie czuję już jego zapach :)
OdpowiedzUsuńO mniam! Bigos zawsze najbardziej nam smakował z chlebkiem i masełkiem :D
OdpowiedzUsuń