środa, 16 stycznia 2019

Placuszki ze skórką cytrynową smażone bez tłuszczu



PLACUSZKI ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ




Placuszki są delikatne o cytrynowym aromacie. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Podczas smażenia nie przywierają do podłoża patelni.


Składniki;

15 g. świeżych drożdży
2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
skórka z jednej cytryny
2 duże jaja

Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać jaja i wsypać mąkę i cukier.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Skórkę (tylko część żółtą) odkroić i nożem posiekać na miazgę.
Połączyć z masą.

Placuszki nakładać łyżką uprzednio zamoczoną we wrzątku. Zapobiega to przyklejaniu ciasta do łyżki.
Smażymy z obu stron na średniej mocy palnika.

Smacznego.


13 komentarzy:

  1. Mój Tata uwielbia placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo i nie przykleją mi się? Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna namiastka przy napadzie słodyczowego głodu! Bardzo lubię takie placuszki. Następnym razem dodam cytrynowej skórki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich placuszków jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejuniu! Ale fajne placuszki. Muszę wypróbować pomysł z wrzątkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super placuszki, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tego konfitura i mamy pyszne śniadanie :) Łyżkę przy nakładaniu placuszków zwykle moczę w zimnej wodzie lub oleju, tego sposobu nie znałam. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. u nas wszelkie placuchy znikają błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nawet prosty przepis, muszę kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń