BISZKOPT Z JASNYM BUDYNIEM
Składniki na blaszkę 25/25 o wysokich bokach
Biszkopt;
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Wylać na formę do pieczenia.
Piec w 160* 30-35 minut.
Masa budyniowa;
1 litr mleka
1/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy mały bez cukru
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
4 żółtka
kostka masła (200g.)
Mleko podzielić na pół. Do jednej części dodać cukier i zagotować. Do drugiej części wsypać budyń, skrobię oraz żółtka, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko z cukrem.
Powstanie masa budyniowa. Należy ją przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Dodatkowo;
2 galaretki
2 szklanki wrzątku
kilka brzoskwiń z puszki.
Biszkopt po upieczeniu należy przekroić na dwie części.
Masło zmiksować i stopniowo dodawać zimny budyń. Budyń wyłożyć na biszkopt.
Następnie poukładać pokrojone w paski brzoskwinie, zalać galaretką, a na wierzch położyć drugą część biszkopta.
Smacznego.
Proste i lekkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię biszkoptowe ciasta w takim wydaniu. Na pewno wypróbuję przepis. 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi. 😊
Pyszne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSam wygląd tego ciasta mnie kusi.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kremem budyniowym i owocami. Twoja wersja na pewno pyszna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Uwielbiam ciasta z galaretką. Ten biszkopt wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
pychotka:)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne:)))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTakiej wersji ciasta biszkoptowego nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:))
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda, pychota ;-D
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń