piątek, 26 kwietnia 2019

Biszkopt z jasnym budyniem



BISZKOPT Z JASNYM BUDYNIEM



Składniki na blaszkę 25/25 o wysokich bokach

Biszkopt;

5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Wylać na formę do pieczenia.
Piec w 160* 30-35 minut.

Masa budyniowa;

1 litr mleka
1/3 szklanki cukru
1 budyń waniliowy mały bez cukru
5 łyżek skrobi ziemniaczanej
4 żółtka

kostka masła (200g.)

Mleko podzielić na pół. Do jednej części dodać cukier i zagotować. Do drugiej części wsypać budyń, skrobię oraz żółtka, dokładnie wymieszać i wylać na gotujące się mleko z cukrem.
Powstanie masa budyniowa. Należy ją przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Dodatkowo;

2 galaretki 
2 szklanki wrzątku
kilka brzoskwiń z puszki.

Biszkopt po upieczeniu należy przekroić na dwie części.
Masło zmiksować i stopniowo dodawać zimny budyń. Budyń wyłożyć na biszkopt.
Następnie poukładać pokrojone w paski brzoskwinie, zalać galaretką, a na wierzch położyć drugą część biszkopta.

Smacznego.

13 komentarzy:

  1. Bardzo lubię biszkoptowe ciasta w takim wydaniu. Na pewno wypróbuję przepis. 😊
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym i owocami. Twoja wersja na pewno pyszna :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z galaretką. Ten biszkopt wygląda bardzo smakowicie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest pyszne:)))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji ciasta biszkoptowego nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasto to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń