SZARLOTKA Z BUDYNIEM
BANANOWYM
Budyń o smaku bananowym dodał szarlotce, to coś. To co po spróbowaniu, powoduje, że każdy kawałek staramy się długo konsumować, aby utrzymać, jak najdłużej ten niesamowity smak ciasta.
Wierzch to krucha beza. No i czegóż chcieć więcej. Ciasto jest delikatne i pyszne. Należy zrobić i przekonać się samemu.
Składniki na kruche ciasto;
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru
5 żółtek
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
200 g. masła
Masło roztopić i wystudzić. Następnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem, żółtkami i cukrami.
Zagnieść ciasto. Formę do pieczenia 30/20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.
Włożyć do nagrzanego do 160* piekarnika i piec 20 minut.
Dodatkowo;
5 białek + 1/2 szklanki cukru na bezę
1 kg jabłek
1 budyń bananowy + 1 i 1/2 szklanki mleka
Budyń należy ugotować w/g przepisu na opakowaniu, dodając mniej mleka, aby był gęstszy.
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy na podpieczonym cieście. Wylewamy budyń. Na wierzch ubitą pianę z białek i cukru.
Całe ciasto umieszczamy ponownie w nagrzanym do 160* piekarniku i pieczemy 40 minut.
Smacznego.
Ale narobiłaś apetytu:))Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę:)))
OdpowiedzUsuńPychota. Jedno z moich ulubionych ciast.
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie aby zrobić podobną szarotkę na kruchym cieście (moze z kakao) i budyniem jaglanym :)
OdpowiedzUsuńMoja mama bardzo lubi to ciasto. 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki jednak jej upieczenie muszę odsunąć w czasie ponieważ mam sporo zamrożonego ciasta ze świąt wielkanocnych. Teraz do kawy podałam po kawałku sernika z gruszkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Z bananowym budyniem musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńWspaniała i bardzo apetyczna:))
OdpowiedzUsuń