CIASTO Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI
Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i rozpływa się w ustach. Masa budyniowa ma delikatny cytrynowy smak, dzięki startej skórce z cytryny. Karmelizowane gruszki z cynamonem i czekoladowa galaretka, powodują, że nie można oprzeć się następnemu kawałkowi.
Przygotuj blaszkę o wysokich bokach 25/25
Biszkopt;
4 jaja
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mąki
Jaja zmiksować z cukrem do białości, dodawać stopniowo przesianą mąkę, wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*
Masa budyniowa;
1 litr mleka
4 żółtka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
starta skórka z całej cytryny
6 łyżek skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
200 g. masła
Mleko rozlewamy do dwóch naczyń. Do jednego dosypujemy cukier, wstawiamy na palnik i gotujemy.
Do drugiego naczynia z mlekiem wsypujemy skrobię i dodajemy surowe żółtka, mieszamy energicznie trzepaczką.
Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko ze skrobią i żółtkami. Mieszamy, aż powstanie budyń. Wlewamy ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny.
Garnek z budyniem przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową.
Masę budyniową wykładamy na zimny biszkopt.
Karmelizowane gruszki;
4 duże gruszki
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zakrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy i odstawiamy. W garnku z podwójnym dnem podgrzewamy cukier. Gdy cukier się rozpuści i lekko ściemnieje, wsypujemy gruszki. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cynamon. Całkowicie wystudzone wykładamy na budyń.
Po wsypaniu gruszek na karmel, zbije się on w jedną twardą bryłkę. Nie przejmujemy się tym, ponieważ pod wpływem ogrzewania, znów się rozpuści.
Galaretka czekoladowa;
100 g. czekolady gorzkiej
100 g. czekolady mlecznej
200 ml. śmietanki 30%
100 g. masła
2 galaretki owocowe+ 500 ml. wrzątku
Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę i masło podgrzewamy razem. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolady. Mieszamy do momentu powstania czekoladowego sosu. Do sosu czekoladowego wlewamy ciepłe rozpuszczone galaretki.
Gdy zaczną tężeć wylewamy na karmelizowane gruszki.
Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin.
Smacznego.
Super ciasto, uwielbiam krem budyniowy. Z gruszkami jeszcze nie robiłam, więc z prawdziwą ochotą wypróbuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Uwielbiam ciasto z budyniem. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPiękne... jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje pysznie. 😊
OdpowiedzUsuńtakie ciacha to ja lubię, a te gruszki kuszą :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :) Takie gruszki polecam również do senika.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda kusząco.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam ciasta z budyniem :D Poproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest pyszne:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMega!
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! <3 Mniam! <3
OdpowiedzUsuń