piątek, 5 kwietnia 2019

Ciasto z masą budyniową i karmelizowanymi gruszkami



CIASTO Z MASĄ BUDYNIOWĄ I KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI



Ciasto jest bardzo smaczne, lekkie i rozpływa się w ustach. Masa budyniowa ma delikatny cytrynowy smak, dzięki startej skórce z cytryny. Karmelizowane gruszki z cynamonem i czekoladowa galaretka, powodują, że nie można oprzeć się następnemu kawałkowi.

Przygotuj blaszkę o wysokich bokach 25/25

Biszkopt;

4 jaja
1/3 szklanki cukru
2 łyżki wody
1 łyżka oleju
3/4 szklanki mąki

Jaja zmiksować z cukrem do białości, dodawać stopniowo przesianą mąkę, wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 180*

Masa budyniowa;

1 litr mleka
4 żółtka
2 łyżki ekstraktu z wanilii
starta skórka z całej cytryny
6 łyżek skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki cukru
200 g. masła

Mleko rozlewamy do dwóch naczyń. Do jednego dosypujemy cukier, wstawiamy na palnik i gotujemy.
Do drugiego naczynia z mlekiem wsypujemy skrobię i dodajemy surowe żółtka, mieszamy energicznie trzepaczką.
Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko ze skrobią i żółtkami. Mieszamy, aż powstanie budyń. Wlewamy ekstrakt z wanilii i startą skórkę z cytryny.
Garnek z budyniem przykrywamy pokrywką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Masło miksujemy i stopniowo dodajemy zimną masę budyniową.
Masę budyniową wykładamy na zimny biszkopt.

Karmelizowane gruszki;

4 duże gruszki
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Gruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zakrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy i odstawiamy. W garnku z podwójnym dnem podgrzewamy cukier. Gdy cukier się rozpuści i lekko ściemnieje, wsypujemy gruszki. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy cynamon. Całkowicie wystudzone wykładamy na budyń.
Po wsypaniu gruszek na karmel, zbije się on w jedną twardą bryłkę. Nie przejmujemy się tym, ponieważ pod wpływem ogrzewania, znów się rozpuści.

Galaretka czekoladowa;

100 g. czekolady gorzkiej
100 g. czekolady mlecznej
200 ml. śmietanki 30%
100 g. masła
2 galaretki owocowe+ 500 ml. wrzątku

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę i masło podgrzewamy razem. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy z ognia i wsypujemy czekolady. Mieszamy do momentu powstania czekoladowego sosu. Do sosu czekoladowego wlewamy ciepłe rozpuszczone galaretki.
 Gdy zaczną tężeć wylewamy na karmelizowane gruszki.

Gotowe ciasto umieszczamy w lodówce na kilka godzin.

Smacznego.




12 komentarzy:

  1. Super ciasto, uwielbiam krem budyniowy. Z gruszkami jeszcze nie robiłam, więc z prawdziwą ochotą wypróbuję :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto z budyniem. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne... jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda i na pewno smakuje pysznie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciacha to ja lubię, a te gruszki kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne połączenie :) Takie gruszki polecam również do senika.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda kusząco.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasta z budyniem :D Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno jest pyszne:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ciasto! Od samego patrzenia pracują kubki smakowe! <3 Mniam! <3

    OdpowiedzUsuń