KURCZAK W ŚMIETANIE
To co lubię najbardziej w tym kurczaku to sos. Dzięki niemu całość stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sos śmietanowy do drobiu doskonale się komponuje.
Ważne w tym daniu są przyprawy, sos musi być aromatyczny.
Zrób i przekonaj się, polecam.
Do przygotowania dania dla kilku osób, potrzebne będą;
2 podwójne duże piersi z kurczaka
ziarna pieprzu czarnego i kolorowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 ziarna ziela angielskiego. sól
oliwa ok 3 łyżki
papryka słodka ok 1 łyżka
Sos;
Mały kubek śmietany 18%
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, dajemy wszystkie przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwce. Podsmażone łączymy z kurczakiem.
Do śmietany dolewamy wodę i mąkę. Mieszamy i wlewamy do mięsa. Jeśli sos po podgrzaniu będzie za gęsty należy dolać wody.
Kurczaka to ja lubię pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńJestem wegetarianką. 😊
OdpowiedzUsuńprzemawia to danie do mnie :D
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuń