czwartek, 4 kwietnia 2019

Kurczak w śmietanie




KURCZAK W ŚMIETANIE




To co lubię najbardziej w tym kurczaku to sos. Dzięki niemu całość stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia. Sos śmietanowy do drobiu doskonale się komponuje.
 Ważne w tym daniu są przyprawy, sos musi być aromatyczny.
 Zrób i przekonaj się, polecam.

Do przygotowania dania dla kilku osób, potrzebne będą;

2 podwójne duże piersi z kurczaka
ziarna pieprzu czarnego i kolorowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 ziarna ziela angielskiego. sól
oliwa ok 3 łyżki
papryka słodka ok 1 łyżka

Sos;

Mały kubek śmietany 18%
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, dajemy wszystkie przyprawy, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem.

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwce. Podsmażone łączymy z kurczakiem.

Do śmietany dolewamy wodę i mąkę. Mieszamy i wlewamy do mięsa. Jeśli sos po podgrzaniu będzie za gęsty należy dolać wody.

4 komentarze: