DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM
I LUKREM
Pyszne drożdżówki z makiem, ciasto jest miękkie po upieczeniu. Doskonałe na drugie śniadanie do pracy , szkoły lub na wyjazd.
Składniki na dziewięć sztuk dużych drożdżówek;
2 jaja
1 żółtko
60 g. cukru
szczypta soli
500 g. mąki pszennej
40 g. świeżych drożdży
100 g. roztopionego masła
120 ml. mleka
Lukier;
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka gorącej wody
Wykonanie;
Mleko wymieszać z drożdżami i trzema łyżeczkami cukru. Odstawić na 20 minut.
Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn i pozostałe składniki (kolejność dodawania składników jest dowolna).
Wyrobić ciasto, niedługo ok 6 minut. Ostawić na godzinę.
Po tym czasie podzielić na dziewięć kawałków. W każdym zrobić szklanką dołek. Dno szklanki zanurzać w mące, aby się nie przyklejała do ciasta.
W to miejsce wkładać masę makową.
Piekarnik zagrzać do 180* włożyć drożdżówki i piec ok. 20 minut.
Wyjąć z piekarnika, już po lekkim przestudzeniu można polać lukrem.
Smacznego.
Wyglądają przepysznie. Uwielbiam takie drożdżówki.
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńAle smakowite na pewno :)
OdpowiedzUsuńCudowne i pyszne drożdżówki <3
OdpowiedzUsuńMniam mniam 😋 uwielbiam domowe drożdżówki 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki z makiem. Przepisuję recepturę i będę działać. Miłego weekendu 🌺🥰🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyszły Tobie te bułki drożdżowe. Zawsze je uwielbiałem, czy to z serem, czy to z makiem. Co prawda nigdy jeszcze takich drożdżówek nie robiłem, ale w przyszłości chciałbym zrobić ze serem. Z makiem także z chęcią zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i życzę pozytywnego dnia 🥰🤗
Patryk
Pewnie już za późno ale podkradam jedną:)
OdpowiedzUsuń