środa, 7 września 2022

Serniczek kokosowy bez pieczenia

 

SERNICZEK KOKOSOWY 

BEZ PIECZENIA



Przygotuj formę o średnicy 25 cm. Sernik w przygotowaniu jest bardzo łatwy. Prawdę mówiąc, więcej jest pisania niż roboty.

Składniki na jasną masę;

1 kg sera (z wiaderka)

1  szklanka mleka

1 szklanka mleka kokosowego

1 pełna szklanka cukru

100 ml śmietanki 30%

5 łyżeczek żelatyny

1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych

Składniki na ciemny spód;

200 g. ciastek czekoladowych lub kakaowych typu Petitki

100 g. masła

Na wierzch;

100 ml śmietanki 30%

owoce do dekoracji


Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć rantem.

Masło roztopić, lekko przestudzić i wsypać pokruszone ciastka. Ciastka porządnie zmiksowałam blenderem, mają mieć konsystencję piasku. Uzyskaną masę czekoladową wykładamy na dno formy, uciskamy łyżką i wkładamy do lodówki.

Do sera wlać 2 szklanki mleka, śmietankę i cukier. Zmiksować, aby składniki dobrze były wymieszane. Wsypać wiórki kokosowe i rozpuszczoną żelatynę.

Na pewno większość z Was umie przygotować żelatynę do serników, jednak napiszę jak ja to robię. 

Proszek zalewam zimną wodą w takiej ilości, aby zakryła i wystawała nad żelatynę 2 cm. Mieszam i odstawiam do napęcznienia. Następnie wlewam wrzątek i mieszam do całkowitego jej rozpuszczenia. Do tak przygotowanej żelatyny dodaję dwie łyżki masy serowej, mieszając w ten sposób ją hartuję, aby nie było w cieście grudek.

Masę serową delikatnie wylewam na spód i ponownie wkładam do lodówki, aby sernik stężał.

Na wierzch wykładamy ubitą śmietankę i owoce.


Smacznego.




7 komentarzy:

  1. Jaki fajny i w miarę prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno to ciasto jest przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście więcej instrukcji niż pracy, ale i tak warto:)pyszny, mocno kokosowy serniczek. Idealne deser na niedzielę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie desery które zaskakują smakiem a pracy przy nich tyle co nic 😉 pyszny serniczek ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kokos! Niestety nie wszyscy w domu go lubią, więc rzadko go wykorzystuję do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń