SERNICZEK KOKOSOWY
BEZ PIECZENIA
Przygotuj formę o średnicy 25 cm. Sernik w przygotowaniu jest bardzo łatwy. Prawdę mówiąc, więcej jest pisania niż roboty.
Składniki na jasną masę;
1 kg sera (z wiaderka)
1 szklanka mleka
1 szklanka mleka kokosowego
1 pełna szklanka cukru
100 ml śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki drobnych wiórków kokosowych
Składniki na ciemny spód;
200 g. ciastek czekoladowych lub kakaowych typu Petitki
100 g. masła
Na wierzch;100 ml śmietanki 30%
owoce do dekoracji
Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia, boki obłożyć rantem.
Masło roztopić, lekko przestudzić i wsypać pokruszone ciastka. Ciastka porządnie zmiksowałam blenderem, mają mieć konsystencję piasku. Uzyskaną masę czekoladową wykładamy na dno formy, uciskamy łyżką i wkładamy do lodówki.
Do sera wlać 2 szklanki mleka, śmietankę i cukier. Zmiksować, aby składniki dobrze były wymieszane. Wsypać wiórki kokosowe i rozpuszczoną żelatynę.
Na pewno większość z Was umie przygotować żelatynę do serników, jednak napiszę jak ja to robię.
Proszek zalewam zimną wodą w takiej ilości, aby zakryła i wystawała nad żelatynę 2 cm. Mieszam i odstawiam do napęcznienia. Następnie wlewam wrzątek i mieszam do całkowitego jej rozpuszczenia. Do tak przygotowanej żelatyny dodaję dwie łyżki masy serowej, mieszając w ten sposób ją hartuję, aby nie było w cieście grudek.
Masę serową delikatnie wylewam na spód i ponownie wkładam do lodówki, aby sernik stężał.
Na wierzch wykładamy ubitą śmietankę i owoce.
Smacznego.
😋👌
OdpowiedzUsuńJaki fajny i w miarę prosty przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno to ciasto jest przepyszne.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście więcej instrukcji niż pracy, ale i tak warto:)pyszny, mocno kokosowy serniczek. Idealne deser na niedzielę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery które zaskakują smakiem a pracy przy nich tyle co nic 😉 pyszny serniczek ❤️
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokos! Niestety nie wszyscy w domu go lubią, więc rzadko go wykorzystuję do wypieków :)
OdpowiedzUsuńCudowne to ciacho :)
OdpowiedzUsuń