piątek, 30 września 2022

Drożdżówki z jogurtowym budyniem


 DROŻDŻÓWKI Z JOGURTOWYM BUDYNIEM



Pyszne i miękkie drożdżówki z budyniem wykonanym z jogurtu naturalnego.

Składniki na ciasto;

3/4 szklanki wody

1 jajo

20 g. świeżych drożdży

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki cukru

łyżeczka miękkiego masła

Składniki na budyń;

200 g. jogurtu typu greckiego

1 jajo

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki cukru


Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania, ręce oprószyć mąką, aby nie przywierało do dłoni. 

Po wyrobieniu (ok. 7 minut) odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Jogurt, jajo, cukier i skrobię ziemniaczaną mieszamy. 

Ciasto po wyrośnięciu z ciasta formujemy placuszki, pośrodku szklanką robimy wgłębienia. Dno szklanki należy zanurzać a mące, aby nie przywierało do ciasta. W zagłębienia wlewamy łyżką budyń, a pośrodku kładziemy masę makową.

Drożdżówki pieczemy w 170* 15-20 minut. Posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego.





5 komentarzy: