DROŻDŻÓWKI Z JOGURTOWYM BUDYNIEM
Pyszne i miękkie drożdżówki z budyniem wykonanym z jogurtu naturalnego.
Składniki na ciasto;
3/4 szklanki wody
1 jajo
20 g. świeżych drożdży
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
łyżeczka miękkiego masła
Składniki na budyń;
200 g. jogurtu typu greckiego
1 jajo
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru
Do ciepłej wody wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko, dodać masło i zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto. Podczas wyrabiania, ręce oprószyć mąką, aby nie przywierało do dłoni.
Po wyrobieniu (ok. 7 minut) odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Jogurt, jajo, cukier i skrobię ziemniaczaną mieszamy.
Ciasto po wyrośnięciu z ciasta formujemy placuszki, pośrodku szklanką robimy wgłębienia. Dno szklanki należy zanurzać a mące, aby nie przywierało do ciasta. W zagłębienia wlewamy łyżką budyń, a pośrodku kładziemy masę makową.
Drożdżówki pieczemy w 170* 15-20 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
Świetnie wyglądają. I na pewno są równie pyszne.
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
uwielbiam taką wersje drożdżówki
OdpowiedzUsuńwow, ale śliczne drożdżoweczki i do tego z pysznym budyniem:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń