KRUCHA TARTA ZE SZPINAKEM
Składniki na kruche ciasto;
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
2 surowe żółtka
1/2 kostki margaryny
Margarynę pokroić nożem na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przesianą mąką. Dodać pozostałe składniki. Następnie zagnieść wszystko razem. Gdy otrzymamy zwartą masę, wylepiamy nią dno i boki formy do tarty ( 22cm.). Dno nakłuwamy widelcem i umieszczamy na 20 minut w zamrażarce.
Po dwudziestu minutach wkładamy do nagrzanego do 160* piekarnika i pieczemy 20 minut z termo obiegiem.
Składniki na farsz;
450 g. szpinaku mrożonego całego
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
2 całe surowe jaja + 2 białka, które zostały po zrobieniu ciasta
sól i pieprz do smaku
Szpinak udusić z czosnkiem, solą i pieprzem. Jajka i białka wymieszać ze śmietaną. Dodać do lekko wystudzonego szpinaku. Nie gotować już.
Farsz przełożyć na upieczone ciasto. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 20 minut w 160*
Przepis wydaje się trudny, choć taki nie jest. Ja podczas pieczenia samego ciasta, duszę szpinak i przygotowuję farsz. Wykonanie tego dania nie sprawia trudności i nie jest czasochłonne. Gorąco polecam.
Smacznego
Bardzo lubią szpinakowe tarty.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i jej smak na pewno by mi odpowiadał.
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bardzo apetycznie. Bardzo uwielbiam szpinak oraz tarty, więc z chęcią zjadłbym takie danie. W przyszłości spróbuję zrobić sobie taką tartę. Dziękuję serdecznie, że podzieliłaś się tym przepisem na tartę. 😉👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie miłego oraz pozytywnego dnia 😃🤚❤
Patryk
taką tartę popiłabym sobie kubkiem czerwonego barszczyku
OdpowiedzUsuń