DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
Dżem z zielonych pomidorów robię co roku. Okres kończącego się lata nie sprzyja dojrzewaniu. W związku z tym takie niedojrzałe pomidory można wykorzystać do zrobienia pysznych i aromatycznych dżemów.
Składniki;
1 kg. zielonych pomidorów
1 cytryna
1/2 kg cukru
Cytrynę myjemy, następnie ścieramy skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy z niej sok. Pomidory kroimy na kawałki i mieszamy ze startą cytryną i jej sokiem. Gotujemy pół godziny, bardzo często mieszając.
Dodajemy cukier i gotujemy ponownie pół godziny.
Gorące dżemy przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy.
Smacznego.
Jeszcze nigdy takiego nie jadłam. Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że można w ogóle zrobic taki dżem. Super sprawa.
OdpowiedzUsuńSałatki z zielonych pomidorów znam, ale dżemik to dla mnie kompletna nowość. Bardzo ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
W sumie pierwszy raz słyszę o dżemie z pomidorów o.o Ja ostatnio kładłam pomidory w słoiki na zupę pomidorową na zimę ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! Miłego dnia :)
Zapraszam również do mnie w wolnej chwili ;) (nie mam profilu bloggera, dlatego zostawiam link)
Wildfiret
Ciekawy przepis, nie słyszałam o takim dżemie :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam ciekawa jestem smaku
OdpowiedzUsuń