PIECZONA
DYNIA
Dynia pieczona z miodem i rodzynkami, z dodatkiem przypraw.
1 średnia dynia
łyżka płynnego miodu
bazylia suszona
papryka słodka
1/2 łyżeczki oliwki
Dynię obrać ze skórki, usunąć ze środka miąższ. Pokroić w paski. Miód jeżeli jest skrystalizowany, należy rozpuścić wkładając na krótko do mikrofalówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować oliwką, ułożyć pokrojoną dynię. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować ją miodem i poprószyć przyprawami. Posypać rodzynkami.
Piec 15 minut w 160*
Tego roku zebrałam pokaźne plony dyń dekoracyjnych. Niektóre z nich są jadalne.
Uwielbiam dynię. W takim wydaniu jeszcze jej nie jadłam. Koniecznie muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam w moje skromne blogowe progi.
Ja też uwielbiam dynię. Nigdy nie jadłam pieczonej z miodem i rodzynkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Nie jadłam jeszcze nigdy takiej pieczonej dyni.
OdpowiedzUsuńZ taką dynią można zrobić wiele rzeczy
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj zerwałam dynie. Ten przepis jest zachęcający. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńFantastyczne warzywo o dużej wartości odżywczej i o dużym zastosowaniu kulinarnym. Bardzo fantastyczne zbiory 🙂👍
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie miłego oraz pogodnego dnia 🙂🤚
Patryk
Bardzo dawno nie jadłam już dyni, trzeba to zmienić :D
OdpowiedzUsuńAleż wspaniały zbiór dyń, wszystkie z nich są przepiękne :)) Nie mam pojęcia, które z ozdobnych są jadalne, a które nie. Pieczona dynia jest pyszna, bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness:)
Ale piękne dynie! Ja najczęściej przygotowuję z nich zupę krem. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń