PASZTET ZE SOJĄ
Pasztet ze soją, smaczny i aromatyczny.
Składniki na dwie formy keksówki o dł. 30 cm.
400 g. suchej soi
2 średnie marchewki
1 pietruszka korzeń
mały pęczek pietruszki natki
2 pomidory bez skórki
2 małe bułki pszenne
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka imbiru
3 łyżki oliwy
3 jajka
sól i pieprz.
Wykonanie;
Soję wypłukać i moczyć przez całą noc. Gotować, aż do miękkości ok. trzy godziny.
Jarzyny pokroić i ugotować. Do wystudzonej soi (nie odcedzonej) dać bułki. Ja je wcisnęłam do środka, aby napęczniały. Dodać ugotowane warzywa bez wody, żółtka, podsmażone na oliwie pomidory bez skórki, i przyprawy. Masę zmiksować blenderem. Natkę pietruszki drobno pokroić i również dodać. Białka ubić na pianę i wmieszać na końcu. Masę przedłożyć do form wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 180* 45 min.
Na pewno pyszny i zdrowy.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Mam ochotę na taki pasztet.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Sojowy pasztet bardzo lubię i na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takiego pasztetu.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na pyszny pasztet <3
OdpowiedzUsuńZapisuję i koniecznie zrobię :)
Z chęcią bym zjadła. Pycha!
OdpowiedzUsuńApetyczny i zdrowy. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷 spodobały mi się drożdżówki z makiem z poprzedniego wpisu. Chyba je wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku na taki pasztet.
OdpowiedzUsuń😋👍
OdpowiedzUsuń