sobota, 1 października 2022

Kawa Dalgona


  KAWA DALGONA




Kawa Dalgona to inaczej kawa koreańska lub kawa ubijana. Podawana jest z ciepłym mlekiem. Jest bardzo smaczna. Może być podawana w formie deseru.
 Poniżej napiszę dokładny opis przygotowania.

1 łyżka kawy rozpuszczalnej 
1 łyżka cukru
2 łyżki wrzątku

Użyj jednej łyżki, lub kilku jednakowych. Ich wymiary nie mogą się różnić.

Kawę, cukier i wrzątek należy umieścić w plastikowej miseczce. Składniki ubijać przy pomocy trzepaczki. Chwilę to trwa, ok 5 minut. Można użyć miksera. 
Ubijamy, aż powstanie aksamitna ciągnąca kawowa masa. 
Łyżeczką nakładamy na ciepłe mleko.

Smacznego.



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię tę kawę, ale robię ją w wersji bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och ! To musi być pyszne !!! Na pewno spróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  3. Co prawda znam tą kawę, choć jeszcze nie miałem okazji jej robić. Z pewnością ją wypróbuję 🙂👍☕

    Pozdrawiam Cię cieplutko i życzę Tobie pozytywnego dnia 🤗🙋‍♂️
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Czytałam o niej , ale sama nie robiłam. Zachęciłaś mnie , aby spróbować. Wygląda super. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  5. To rzeczywiście ciekawy pomysł na deser. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń