ZUPA KREM Z DYNI
Zupa krem z dyni jest pyszny, możesz go podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub suszonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Potrzebujesz;
2 kg. dyni
250 ml passaty pomidorowej
4 jabłka
kostra serka topionego śmietankowego
łyżeczka bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka papryki czerwonej łagodnej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz i sól do smaku
Dynię obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, dolej wody, w takiej ilości aby tylko przykryła dno. Wlej oliwkę, przykryj i duś. Mieszaj od czasu do czasu. Dynia puści swój sok.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój. Dołóż do gotującej się dyni, dodaj również przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlej passatę pomidorową, najlepsza jest swoja zrobiona w domu. Ja do passaty dodaję cukier, jeśli masz zwykły przecier dodaj do kremu łyżeczkę cukru. Pogotuj jeszcze chwilę i dodaj kostkę serka topionego. Pomóż mu łyżką rozprowadzić się.
Mieszankę jeszcze gorącą zmiksuj blenderem i jest gotowa do spozycia.
Smacznego.
O, lubię, to jesienny smak...
OdpowiedzUsuń