CIASTO Z DYNIĄ
Pyszne i bardzo aromatyczne ciasto z dynią.
Przygotuj formę 20/20 cm
Składniki;
2 szklanki surowego miąższu z dyni
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże jaja
2 łyżeczki cynamonu
1 kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
2 kopiate łyżeczki cukru z wanilią
1/2 szklanki oleju
garść rodzynek
garść słonecznika
Przygotowanie;
Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę razem ze suchymi składnikami. Do ubitej masy jajecznej, stopniowo dodawać składniki suche i olej, cały czas miksując. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić. Do ciasta dodać miąższ z dyni (musi być dobrze odciśnięty), rodzynki i słonecznik. Wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 180* 40 minut. Piekłam góra dół, po dwudziestu minutach tylko dół. Po upieczeniu na wierzchu ciasta położyłam groszki cukiernicze z białej czekolady.
Smacznego.
pyszne i aromatyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis, może jutro upiekę.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jest na pewno pyszne. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńUpiekę na ten weekend , bo mam sporo dyni. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być obłędne. Idealne na jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda genialnie i pewnie tak samo smakuje :) Chyba się skuszę, żeby zrobić...
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na pyszne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :D
Der Kuchen sieht sehr lecker aus! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko ,co z dyni. Szczegolnie zupe. A przepis na pewno wyprobuje ♥
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto 🙂👍 Bardzo uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie i życzę Tobie wspaniałego dnia 🤗🙋♂️
Patryk
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie wypróbuję ten przepis, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietny wypiek. Chętnie skorzystam z przepisu!
OdpowiedzUsuńKolejny przyjemny pomysł na dynie :) U nas ostatnio były placuszki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić takie ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam takie ciacha. Idealny przepis na jesien.
OdpowiedzUsuń