CIASTO JOGURTOWE
Z POMARAŃCZAMI
Ciasto jogurtowe, sprawdzony przepis. Plasterki pomarańczy czynią wspaniały smak. Ciasto jest wilgotne, zachowuje długo świeżość. Jaja i jogurt należy wyjąć z lodówki kilka godzin przed wykonaniem ciasta. Olej kokosowy roztopić, ja włożyłam na chwilę do mikrofali.
Składniki na kwadratową formę 20/20 cm;
3 jajka (M)
3/4 szklanki cukru
1 kopiata łyżeczka cukru z wanilią
360 g. mąki pszennej (2 szklanki)
70 g. oleju kokosowego
250 g. jogurtu naturalnego gęstego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pomarańcz
Cukier puder do posypania po upieczeniu
Wykonanie;
Do jaj dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Do niej wlewać powoli olej kokosowy i dodać jogurt. Obroty miksera zmniejszyć, przez krótką chwilkę miksować i wyłączyć. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach i tylko do połączenia się składników.
Formę do pieczenia w całości posmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam surowe ciasto, na wierzchu poukładałam plasterki pomarańczy.
Piekarnik nagrzałam do 170* włożyłam formę z ciastem i piekłam 40 minut. Przez 10 minut piekłam góra dół, po czym tylko dół.
Drzwiczek piekarnika nie otwieramy od razu, przez 10 minut robimy małą szczelinkę. Dopiero wtedy otwieramy i kładziemy upieczone ciasto na kratce, w celu wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
wygląda przeuroczo:) ciekawy pomysł z tą pomarańczą, jeszcze tak nie piekłam ciasta
OdpowiedzUsuńWygląda i na pewno smakuje przepysznie.
OdpowiedzUsuńale to musi pachnieć;)
OdpowiedzUsuńAle to ciasto musi smakować. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Na pewno smakuje wybornie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZapachniało mi już świętami za sprawą pomarańczy :)
OdpowiedzUsuńEspectacular, se ve tan esponjoso y bonito que dan ganas de comer un trozo, ha de estar buenísimo.
OdpowiedzUsuńBesos.
Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńZgłodniałam... Skusiłabym się na kawałek, albo dwa😺
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńThis is my first visit to your kitchen, I have become a follower to receive your publications.
OdpowiedzUsuńThis cake is fantastic, the texture that the creamy yogurt gives it and the touch of the orange, ideal.
Happy Thursday. Greetings.
¡¡Hola!! Rico pastel y preciosa decoración, me ha gustado mucho y tiene que estar muy bueno. Besitos.
OdpowiedzUsuńjakie optymistyczne!
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilam jeszcze ciasta jogurtowego. Z mila checia wyprobuje Twoj przepis ♥
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, dziękuję za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuńHola Margarita. Muchas gracias por tu visita y comentario en mi blog. Siempre es un placer poder ver a personas nuevas y además un tanto lejanas.
OdpowiedzUsuńSuelo hacer bizcochos de yogur ya que además de fáciles siempre salen muy ricos. Y este que has hecho no es la excepción ya que por el aspecto que tiene se ve que estará exquisito.
Un abrazo y confío en que nos sigamos viendo.
Wygląda niezwykle apetycznie, chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDer Kuchen sieht sehr lecker aus! Danke für das Rezept :)
OdpowiedzUsuńKocham ciasta jogurtowe :D Bardzo często je robię :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i to na pewno smaczne ciacho...
OdpowiedzUsuń