DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Pyszne drożdżówki z serem. Zachowują długo świeżość. Masło rozpuść i przestudź, jaja wyjmij wcześniej z lodówki i oddziel białka od żółtek, mleko lekko podgrzej w mikrofalówce, mąkę przesiej.
Składniki na ciasto drożdżowe;
40 g. świeżych drożdży
500 g. mąki pszennej
niepełna szklanka mleka
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1/4 kostki masła lub margaryny
Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cały cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie do zaczynu wsyp resztę mąki, dodaj żółtka i wlej masło. Ciasto wyrób w misie miksera specjalnym hakiem do ciast drożdżowych, lub zagnieć ręką. Proporcje są tak dobrane, że nie klei się i w związku z tym zbyteczne jest dodawanie większej ilości mąki. Wyrobione ciasto umieść w misce, nakryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
o mniam! przepyszne domowe drożdżóweczki z serem:)
OdpowiedzUsuńTakie drożdżówki są idealne do kawy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubią drożdżówki. Będę weganizować ten przepis.
OdpowiedzUsuńQué delicia para acompañar el café o simplemente solos.
OdpowiedzUsuńBesos.
Cudne drożdżówki! :)
OdpowiedzUsuńLubię takie swojskie wypieki, sama działam takie :)
Uwielbiam takie domowe drożdżówki a z serem wyjątkowo ❤️
OdpowiedzUsuń