poniedziałek, 24 października 2022

Drożdżówki z serem


 DROŻDŻÓWKI Z SEREM





Pyszne drożdżówki z serem. Zachowują długo świeżość. Masło rozpuść i przestudź, jaja wyjmij wcześniej z lodówki i oddziel białka od żółtek, mleko lekko podgrzej w mikrofalówce, mąkę przesiej.

Składniki na ciasto drożdżowe;

40 g. świeżych drożdży

500 g. mąki pszennej

niepełna szklanka mleka

3 żółtka 

1/3 szklanki cukru

1/4 kostki masła lub margaryny


Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cały cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie do zaczynu wsyp resztę mąki, dodaj żółtka i wlej masło. Ciasto wyrób w misie miksera specjalnym hakiem do ciast drożdżowych, lub zagnieć ręką. Proporcje są tak dobrane, że nie klei się i w związku z tym zbyteczne jest dodawanie większej ilości mąki. Wyrobione ciasto umieść w misce, nakryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.



Po godzinie krótko odparuj z nadmiaru pęcherzyków powietrza, podziel na 14 części i uformuj kulki.

Następnie spłaszcz je palcami.

Umieść na każdej sporą porcję masy serowej.

Składniki na masę serową;

500 g. serka z wiaderka
2 jaja
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka esencji waniliowej

Ser wymieszaj z esencja waniliową lub cukrem waniliowym, jajkami i cukrem pudrem. masę serową wyłóż na placki.
Drożdżówki piecz 18-20 minut w 160* z początku piekłam opcja góra dół, bez termo obiegu, następnie sam dół.


Smacznego.





6 komentarzy:

  1. o mniam! przepyszne domowe drożdżóweczki z serem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie drożdżówki są idealne do kawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubią drożdżówki. Będę weganizować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Qué delicia para acompañar el café o simplemente solos.
    Besos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne drożdżówki! :)
    Lubię takie swojskie wypieki, sama działam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie domowe drożdżówki a z serem wyjątkowo ❤️

    OdpowiedzUsuń