CHACZAPURI
Chaczapuri to placek wypełniony nadzieniem. Pieczony z obu stron na patelni. Jest to danie kuchni gruzińskiej.
Składniki na ciasto;
250 g. mąki pszennej
200 g. jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
40 ml. oliwy
Mąkę przesiać, dodać sól i cukier. Wymieszać, dodać jogurt i oliwę. Mieszamy łyżką na początku, potem ręcznie zagniatamy. Ciasto będzie wilgotne, ale odchodzi od ręki.
Formujemy kulkę i odstawiamy.
Składniki na farsz;
200 g. fety
30 g. masła do posmarowania placka po upieczeniu
200 g. sera mimolette
200 g. sera mozzarella w kawałku, nie kulki ponieważ są za wilgotne.
Sery zetrzeć na grubej tarce, dodać ulubione przyprawy.
Ciasto rozpłaszczyć, na środku umieścić starte sery, z przyprawami. Z ciasta zrobić sakiewkę. Skleić ją pośrodku, spłaszczając placek.
Chaczapuri piec na suchej patelni po 4-5 minut z każdej strony. Po upieczeniu wierzch smarujemy roztopionym masłem.
Smacznego.
Bardzo lubią, ale jadłam tylko w wydaniu restauracyjnym, więc chętnie wykorzystam przepis.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam chaczapuri :) Wizualnie przypomina mi połączenie pizzy z ziemniaczaną tortillą :D
OdpowiedzUsuńWow, pyszne jedzonko. Pojadłabym sobie, pojadła.
OdpowiedzUsuńJeej kocham ten smak :)
OdpowiedzUsuńpyszotka, zgłodniałam...
OdpowiedzUsuńSama jeszcze nie robiłam, ale mam smaka 😋
OdpowiedzUsuńojj zjadłabym sobie takie pysznoąci
OdpowiedzUsuń