CIASTO Z MELONEM
Przygotuj tortownice o śr. 22 cm. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Melona obierz ze skórki i oczyść go z pestek.
Składniki na ciasto z melonem;
1/2 kostki margaryny lub masła
2 łyżki cukru waniliowego
4 jaja
3 kopiate łyżeczki kakao
1/2 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mąki 00
2 łyżki płatków migdałowych
1 żółty melon
Kruszonka;
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki
Na początku opiszę wykonanie ciemnego ciasta-
Margarynę umieść w mikrofalówce, rozpuść i przestudź. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Miksuj, aż masa zrobi się jasna, a cukier się rozpuści. Dodawaj kolejno po jednym jajku, następnie stopniowo mąkę przesianą z proszkiem i kakao. Chwilę miksuj. Dodaj płatki migdałów i wymieszaj silikonową szpatułką.
Ciasto jest trochę gęste, takie ma być. Wyłóż go do tortownicy na papier do pieczenia.
Melona po przygotowaniu czyli obraniu i usunięciu pestek, pokrój na podłużne paski.
Paski melona wciśnij w ciasto od środka do brzegów (tworząc gwiazdę)
Składniki na kruszonkę zgnieć w palcach. Jeżeli wyda ci się za rzadka dosyp mąki.
Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzej do 170* włóż formę z ciastem i piecz 45 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz