piątek, 4 listopada 2016

Kiszone buraczki-sok

Na pewno każdy kiedyś pił lub słyszał o zalecie kiszonych buraków ?
Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda; dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy, chroni nas przed katarem, uwalnia od zgagi, obniża ciśnienie krwi i dodaje sił.




 Na dwa słoiki litrowe ;
1 litr wody
płaska łyżka soli
2 pietruszki, korzeń
6 ząbków czosnku
1 kg. buraków


Wodę należy zagotować ze solą a następnie przestudzić-nie musi być całkiem zimna gdy będziemy zalewali buraczki.

Buraki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek również należy obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
Pietruszki po obraniu kroimy wzdłuż na cztery części.
Składniki równo rozkładamy do każdego słoika i zalewamy wodą przegotowaną ze solą.
Sok po kilku dniach jest gotowy do picia.
W ciepłym miejscu szybciej buraczki nam się ukiszą.


24 komentarze:

  1. Wygląda super. Czy sok można stosować jako zakwas na barszcz czerwony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można stosować a nawet trzeba :)

      Usuń
  2. Ja napewno zrobię, ale użyję do barszczu:-) Ile dni powinien być w słoiku a ile nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu musisz próbować, przekiszony jest niedobry. Po dwóch dniach kiszeniu jest gotowy do spożycia. Zależy też od miejsca, w którym stoi.Szybciej w ciepłym miejscu się ukisi.Jak juz się ukisi możesz dać słoik do lodówki, aby dłużej go utrzymać.

      Usuń
  3. Masz rację Małgosiu, same zalety zdrowotne kiszonego barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie buraczki to super sprawa zimą ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo, takiego to jeszcze nie próbowałam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie kisiłam buraczków, ale będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ma być przykryte czy odkryte ? W jakiej temperaturze to ma stać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nakrętki maja być założone ale nie zakręcone. Basiu musisz próbować. Po dwóch dniach kiszenia jest gotowy do spożycia. Zależy też od miejsca, w którym stoi.Szybciej w ciepłym miejscu się ukisi.Jak juz się ukisi możesz dać słoik do lodówki, aby dłużej go utrzymać.

      Usuń
  8. I do tego jest dobry dla osób, które mają niski poziom żelaza, same plusy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne buraczki :) Ja z kolei bardzo lubię surówkę z ugotowanych buraków ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie ostatnio słyszałam o soku z buraków, nie wiedziałam że przepis jest aż tak prosty, muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja taki buraki kisze na zupę.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja to jestem dziwna, ale nigdy nie lubiłam buraków. I barszczu też nie. No jakoś to kompletnie do mnie nie przemawia! Łeee, okropne są.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wiele razy o nich czytałyśmy ale nigdy jeszcze nie próbowałyśmy a to samo zdrowie przecież :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdy nie kisiłam buraczków, przyznaję się bez bicia.

    OdpowiedzUsuń
  16. ja tez nigdy nie robilam ,az sie odwazylam z tego przepisu ,wlasnie dzis przelozylam do lodowki , po dwoch dniach stania w kuchni pieknie sie ukisilo ,moge przepis polecic kazdemu ,u mnie teraz bedzie bardzo czesto goscic sok z kiszoynch burakow pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ekstra ciekawostka! Hmmm... może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń