Kilka dni temu odbyłam wędrówkę po marketach w celu kupienia mleka kokosowego w puszce. Miałam jednak pecha, gdyż nigdzie nie mogłam go dostać. Może zostało wykupione z okazji zbliżających się świąt ?. Na półkach sklepowych zostało jedynie ekologiczne, o jego cenie nie wspomnę. Postanowiłam zrobić sama mleczko ekologiczne kokosowe. Koszt 1/2 litra mojego produktu wyniósł 2 złote. Mleczko ma szerokie zastosowanie np; do zup, deserów, nie wspomnę o smaku kawy z jego dodatkiem :)
100 g. wiórek kokosowych
3 szklanki wody
Wiórki zalać wieczorem ciepłą przegotowaną wodą. Wymieszać i przykryć.
Następnego dnia ponownie wymieszać i lekko podgrzać.
Wlać wszystko do misy blendera i miksować od 3-4 minut.
Na sitku ułożyć kilka warstw gazy. Przelać przez nią mleczko. To co pozostało na gazie porządnie odcisnąć.
Umieścić w szklanej butelce lub słoiku. Przechowywać w lodówce dwa tygodnie.
Przed użyciem należy wstrząsnąć.
Gosiu co za wspaniały przepis. Koniecznie go wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBasiu nie zawiedziesz się :)
UsuńTeż sama robię. Uwielbiam jego dodatek w kawie :-)
OdpowiedzUsuńJakie proste i tanie, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie, kocham kokos pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe :) Takie mleczko i kawa to dla mnie połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńMleczko kokosowe jest rewelacyjne :) Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, rewelacyjny przepis, wielkie dzięki! Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńCzasem tak jest, że pilnie potrzebujesz jakiegoś składnika to jak na złość nigdzie go nie ma ;P
OdpowiedzUsuńRaz robiłam mleczko kokosowe z wiórków, ale jednak wolę kupne :P Kupuję takie w kartoniku, co ma w składzie tylko kokos i wodę i jest pyszne i bardzo kremowe. A Twoje też wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńZa to, że tu zaglądacie i piszecie- dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMnie to chyba nawet bardziej smakuje takie domowe :) pozdrawiam 💜
OdpowiedzUsuńAle patent! Wykorzystam przy najbliższej okazji:-)
OdpowiedzUsuńWłasnej produkcji najlepsze :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie próbowałem mleka kokosowego :) Muszę go kiedyś kupić i spróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę wesołych świtą!
Patryk
Też takie robię ☺
OdpowiedzUsuńTakie przygotowane w domu jest dużo tańsze
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, świetny przepis. Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny, ciekawy blog Małgosiu. Uwielbiam cuda kulinarne, bardzo dziękuję za wizytę, a do Ciebie będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i pięknych świąt Ci życzę :)
Dziękuję bardzo za miłe słowa Justynko ❤
UsuńWiadomo, że co domowe to najlepsze. Muszę się sama skusić i przygotować takie mleczko:)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis, na pewno sama spróbuję zrobić mleczko kokosowe :-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł!
OdpowiedzUsuńMoja koleżanka takie robi :)
OdpowiedzUsuńCzy wiórki,które pozostaną po zrobieniu mleka można wykorzystać?
OdpowiedzUsuń