Przygotowałam zapiekankę z tym warzywem.W jej skład wchodzi ryż, kukurydza, przyprawy, ser żółty i sos śmietanowo jajeczny. Danie jest wegetariańskie.
1 fenkuł
3 woreczki ryżu długoziarnistego
1/2 puszki kukurydzy
15 dkg. sera żółtego łatwotopliwego
Oliwka 1/3 szklanki
Sos ;
200 ml. śmietany 18 %
3 całe jaja
2 łyżki mąki
100 ml. wody
sól do smaku
bazylia, tymianek, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki
Koper szatkujemy. Ryż we woreczkach gotujemy al dente.
Na dno naczynia wlewamy kilka łyżek oliwki, dajemy połowę ryżu, kukurydzę, poszatkowany koper, resztę ryżu,starty ser żółty i pozostałą oliwkę.
Składniki na sos mieszamy ze sobą i powstałą masę wylewamy na zapiekankę, czyli na ser. Pieczemy 30 min w 180 *
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŁadnie się prezentuje, ale z koprem włoskim to my się nie lubimy :(
OdpowiedzUsuńNie przejmuj się, nie wszyscy muszą lubić :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńZgadza się :) i dziękuję.
UsuńCiekawy pomysł na zapiekankę ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńFenkułu pod taką postacią jeszcze nie jedliśmy. Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam zapiekanki w takiej wersji i z miłą chęcią wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł :) fenkuła próbowałam raz ale niestety był kiepsko przyrządzony, muszę i ja spróbować coś z niego zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za fenkułem, ale zapiekanka wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńNie mamy pojęcia jak smakuje fenkuł ;P Ale pewnie by nam smakowało ;)
OdpowiedzUsuń