niedziela, 2 kwietnia 2017

Fenkuł w zapiekance

Koper włoski, inaczej fenkuł, dzięki swoim właściwościom leczniczym już dawno znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. W starożytnej Grecji i Rzymie stosowano go przeciw kolkom, bólom głowy i w chorobach skóry. Podobno gladiatorzy tuż przed walką nacierali swoje mięśnie wyciągiem z nasion fenkułu, gdyż wierzyli w ich wzmacniające działanie. Obecnie nasiona kopru włoskiego i zawarty w nich olejek wykorzystuje się m.in. w dolegliwościach układu pokarmowego -cytat z Wikipedii.

Przygotowałam zapiekankę z tym warzywem.W jej skład wchodzi ryż, kukurydza, przyprawy, ser żółty i sos śmietanowo jajeczny. Danie jest wegetariańskie.





 Składniki;

1 fenkuł
3 woreczki ryżu długoziarnistego
1/2 puszki kukurydzy
15 dkg. sera żółtego łatwotopliwego
Oliwka 1/3 szklanki

Sos ;

200 ml. śmietany 18 %
3 całe jaja
2 łyżki mąki
100 ml. wody
sól do smaku
bazylia, tymianek, papryka słodka, curry, pieprz ziołowy po 1/2 łyżeczki



















Koper szatkujemy. Ryż we woreczkach gotujemy al dente.

Na dno naczynia wlewamy kilka łyżek oliwki, dajemy połowę ryżu, kukurydzę, poszatkowany koper, resztę ryżu,starty ser żółty i pozostałą oliwkę.

Składniki na sos mieszamy ze sobą i powstałą masę wylewamy na zapiekankę, czyli na ser. Pieczemy 30 min w 180 *



14 komentarzy:

  1. Ładnie się prezentuje, ale z koprem włoskim to my się nie lubimy :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenkułu pod taką postacią jeszcze nie jedliśmy. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam zapiekanki w takiej wersji i z miłą chęcią wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy pomysł :) fenkuła próbowałam raz ale niestety był kiepsko przyrządzony, muszę i ja spróbować coś z niego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za fenkułem, ale zapiekanka wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mamy pojęcia jak smakuje fenkuł ;P Ale pewnie by nam smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń