Spód;
100 g. roztopionego masła
300 g kakaowych ciastek pełnoziarnistych
Masa;
2 budynie waniliowe małe bez cukru
3 łyżki cukru
2 żółtka
Borówki na wierzch
Ciastka miażdżymy i mieszamy z roztopionym masłem.
Powstałą kruszonką oblepiamy dno i boki formy do tarty.
Pieczemy 10 minut w 170* C
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy 3/4 szklanki mniej mleka.
Do rozrobionego proszku wlewamy dwa surowe żółtka. Gotujemy około dwie min.
Na upieczone ciasto wylewamy budyń. Wierzch posypujemy borówkami.
Tak przygotowane ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut i pieczemy w temp. 160*
PYSZNE ciasto - nie lada pokusa :-)
OdpowiedzUsuńZ pieczonym budyniem? Ale ciekawe! :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie się prezentuje! Mi borówki kojarzą się najbardziej z latem i wtedy jem je kilogramami :D Tym ciastem można poprawić sobie humor w taką niesprzyjającą pogodę :)
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności, uwielbiam tarty z owocami :)
OdpowiedzUsuńmuszę wyczyścić zamrażalnik z zapasów, ale borówek juz dawno w nim nie ma:)
OdpowiedzUsuńpyszna tarta:)
zapachniało latem, co jest bardzo miłe zwłaszcza, że za oknem eeee śnieg
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Już nie mogę doczekać się aż będą świeże jagody
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie mówi się na nie jagody. Natomiast sprawdzałam, że jest to ta sama roślina tylko w ogrodzie to co u nas w Wielkopolsce nazywane jest borówką ma wyższe krzaki i większą zawartość wody w owocu, a na niższych krzakach rosną jagody w lesie z mniejszą zawartością wody i przy tym z lepszymi właściwościami odżywczymi. Natomiast w języku angielskim obie rośliny nazywa się tak samo, czyli blueberry.
OdpowiedzUsuńCo do tarty to wygląda bardzo smakowicie. Ja również jestem fanką jagód i mam sporo zamrożonych w zamrażalce.
Wygląda pysznie!!!Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńwygląda niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała! ☺
OdpowiedzUsuńW moich stronach nazywamy je jagodami ;). Pyszny i prosty przepis na tartę!!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ta tarta:) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda super smacznie :D
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda obłędnie :) Częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha :-) Dzięki piękne za przepis :-)
OdpowiedzUsuńBuziaki.
Tarta prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBorówki. Uwielbiam są pyszne i dobrze że je mogę jeść bez ograniczeń. Takie ciacho oj kawałeczek bym chętnie zjadła. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSzczęściara z tymi jagodami w zapasach! a tarta wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńteż mnie martwi ten nagły nawrót zimy - oby nie było nieurodzaju na owoce:(
ech a ja już nie mam zapasów :( także zazdroszczę, bo tarta wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńU nas to też jagody :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda cudnie, tchnienie lata :)
I też się boję o moje ziółka, ech...
Super tarta :) Szybka, prosta i smaczna :)
OdpowiedzUsuńJagody są bardzo pyszne i o nich też muszę coś napisać na moim blogu.
Pozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wszystkim dziękuję za pozostawione komantarze i za to ze tu zaglądacie -:)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis! Wygląda przepysznie, warte spróbowania ♥
OdpowiedzUsuńTa tarta wygląda bardzo apetycznie Gosiu. Świetna robota. :-)
OdpowiedzUsuńO mniam! My poprosimy po dużym kawałku bo od dawna chodzi za nami taki deser ^^
OdpowiedzUsuńpoproszę taki kawał tarty na jutro do kawki ;)pysznie si prezentuje; )
OdpowiedzUsuń