Ciasto drożdżowe z kawałkami marcepanu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
50 g. drożdży
500 g. mąki + do podsypania
100 g. masła
2 jaja
200 g. marcepanu
Mleko lekko podgrzać z cukrem. Cukier mieszać, aż do rozpuszczenia. Mleko wystudzić, powinno być troszkę ciepłe. Dodać pokruszone drożdże i 4 łyżki przesianej mąki.
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie wsypać resztę mąki, dwa jaja, sól i wlać roztopione masło.
Wyrobić około 10 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Jeżeli zajdzie potrzeba można dodać mąki, ale nie za dożo (gdy dodamy za dużo mąki, ciasto może być za twarde) .
Po wyrobieniu ponownie odstawić w ciepłe miejsce na godzinę i nakryć ściereczką.
Po godzinie ciasto wyrobić około dwóch minut. Uformować kulki. Następnie każdą rozwałkować na prostokąt. Owijać ciastem pokrojony marcepan.
Poniżej na zdjęciach pokazałam sposób ułożenia ciasta w brytfance.
Tak przygotowaną formę z ciastem przykryć ściereczką na 10 minut. Można wykorzystać czas, jaki jest potrzebny do nagrzania piekarnika. |
bardzo apetyczne to Twoje drożdżowe, przyznaję, że z marcepanem jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe i marcepan, ale razem jeszcze nie jadłam. Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńDla mnie wymarzone śniadanie...
mam w domu fanów marcepanu :) więc pewnie dali by się pokroić
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe i pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki domowe są najlepsze. Twoja Gosieńko wygląda wspaniale. Chetnie skorzystam z Twojego przepisu. Myślę, że nawet już wkrótce :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła i na pewno cudnie smakowała :)
OdpowiedzUsuńO tak, marcepan i drożdżowe, bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosła ta Twoja drożdżówka :) do kubka mleka idealna :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto. Idealne na śniadanie. Szklanka mleka i nic więcej mi nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńjuż je kocham:)
OdpowiedzUsuńCzarodziejskie ciasto w dwóch słowach:) Mniam.
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka leci, lubię drożdżówki, uwielbiam marcepan i chętnie to połączę :)
OdpowiedzUsuńMniam, same pyszności. Świetny przepis, koniecznie muszę upiec taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuńNie trzeba mnie dwa razy namawiać na ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, że dotychczas nie jadłam nigdy z marcepanem. Nie może być!
To się niebawem zmieni :)
Pozdrawiam serdecznie :)
widać,że puchata, pychotka !
OdpowiedzUsuńJak zwykle pysznie u Ciebie:) Częstuję się kawałeczkiem tej pysznej drożdżówki:):)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto drożdżowe z marcypanem :) Ciasto apetycznie wygala :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Patryk
Wygląda niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cisto drożdżowe. Jego cudowny zapach doleciał aż do mnie.
OdpowiedzUsuńJak skończy się świąteczne ciasto to upiekę wg Twojego przepisu.
Pozdrawiam:)
Na pewno jest pyszny:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńale cudownie wygląda, tak pięknie wypieczone i puszyste. Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńMmm...drożdżowe zawsze mile widziane :D
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka :) Pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńFajny przepis :))
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, aż mi zapachniało drożdżwką :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki wyglądają apetycznie. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze - nie cierpię marcepanu, ale moi bliscy uwielbiają :) Upiekę im taką drożdżówkę na weekend majowy ;-)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie! Porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńAle cudowne <3 takie odrywańce są najlepsze o do tego z pysznym wnętrzem :D
OdpowiedzUsuńBardzo proszę o rozmiar foremki. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuń