Składniki na 10 sztuk;
3 szklanki mąki na pizzę Typ ''00''
50 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
4 łyżki oleju
100 ml. mleka wymieszać z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masa znacznie zwiększy swoja objętość. Po tym czasie dodać resztę mleka, mąki, sól i olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Tym razem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
1 i 1/2 godziny.
W tym czasie obieramy 3 średnie cebule, które należy zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć.
Ciasto wyjąc z miski, Zagnieść dwie minuty, podzielić na 10 równych kawałków. Formować placki za pomocą wałka. W środku umieścić cebulkę.
Piec 20 minut w 160*
http://www.mlynystoislaw.pl/
co tu dużo pisać wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńPodzielam słowa mojej poprzedniczki: po prostu pysznie... :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebularze :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić cebularze bo mąż dawno nie jadł, a i ja bym się może na jednego załapała ;) :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie one wyglądają :) Z chęcią bym je zrobił :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAle mnie zachęciłaś do odgrzebania przepisu na cebularze ze starego kajecika :) Robię!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły, wprost wołają, aby je zjeść ;)
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam cebularzy, chętnie bym się skusiła ;)
OdpowiedzUsuńulubione bułeczki mojego synka :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się skusiła na te cebularze.
OdpowiedzUsuńTeraz mam "fazę" na takie cebulkowe szaleństwa.
Pozdrawiam ciepło! :)