środa, 24 maja 2017

cebularze z czarnuszką

Do zrobienia cebularzy użyłam specjalnej mąki na pizzę. Wyszły wspaniale. Polecam.




Składniki na 10 sztuk;

3 szklanki mąki na pizzę Typ ''00''
50 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
1 szklanka letniego mleka
4 łyżki oleju
















100 ml. mleka wymieszać z drożdżami, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masa znacznie zwiększy swoja objętość. Po tym czasie dodać resztę mleka, mąki, sól i olej. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Tym razem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 
1 i 1/2 godziny.

W tym czasie obieramy 3 średnie cebule, które należy zeszklić na oleju, posolić i popieprzyć.

Ciasto wyjąc z miski, Zagnieść dwie minuty, podzielić na 10 równych kawałków. Formować placki za pomocą wałka. W środku umieścić cebulkę. 
Piec 20 minut w 160*




http://www.mlynystoislaw.pl/

12 komentarzy:

  1. co tu dużo pisać wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielam słowa mojej poprzedniczki: po prostu pysznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cebularze :) Pysznie wyglądają i na pewno smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę zrobić cebularze bo mąż dawno nie jadł, a i ja bym się może na jednego załapała ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie one wyglądają :) Z chęcią bym je zrobił :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pysznie:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mnie zachęciłaś do odgrzebania przepisu na cebularze ze starego kajecika :) Robię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci wyszły, wprost wołają, aby je zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. dawno nie jadłam cebularzy, chętnie bym się skusiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ulubione bułeczki mojego synka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym się skusiła na te cebularze.
    Teraz mam "fazę" na takie cebulkowe szaleństwa.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń