poniedziałek, 11 czerwca 2018

Ciasto ''pijana śliwka''


Ciasto z masą budyniową na biszkopcie i czekoladową galaretką. Środek uzupełniają śliwki namoczone w  alkoholu. Ciasto jest smaczne, rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzyków.
Bardzo łatwo się robi.
 Przyznam szczerze, ze więcej jest pisania niż pracy przy tym przepisie :)



CIASTO PIJANA ŚLIWKA









Biszkopt;

4 jaja
5 kopiatych łyżek mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylewamy na formę o wymiarach 25/25 cm. Wyłożoną papierem do pieczenia tylko od spodu. Pieczemy w 170 20 minut.



Masa budyniowa;

2 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 małe budynie waniliowe bez cukru
4 żółtka
1 kostka masła

200 g. śliwek kalifornijskich


Pół litra mleka zagotować z cukrami.
w pozostałym mleku wymieszać budynie i surowe żółtka. Wlać na gotujące się mleko z cukrami. Mieszać chwilę, aż powstanie gęsta masa budyniowa.
Garnek nakryć folią i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kostkę masła miksować, aż na puch. Dodawać stopniowo zimny budyń.

Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy alkoholem (u mnie było to wino) najlepiej na całą noc.

Odsączone śliwki układamy na masie budyniowej.

Masa czekoladowa;

100 g. czekolady gorzkiej
100 g. czekolady mlecznej
100 g. masła
200 g śmietanki 30%
2 galaretki rozpuszczone w/g przepisu na opakowaniu (1/2 szklanki mniej wrzątku należy użyć)

Czekolady kruszymy na mniejsze kawałki i wsypujemy na podgrzane masło. Wlewamy śmietankę.
Na koniec rozpuszczone i dobrze przestudzone galaretki. Chłodną galaretkę czekoladową wylewamy na masę budyniową.


Smacznego.


32 komentarze:

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda, to nie można się dziwić, że szybko znika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym spróbowała:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego specjału jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda i chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow wyglada przepysznie, dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobne, a jednak inne :) Chetnie wypróbuje równiez Twoją wersję Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam,bardzo lubię masy budyniowe w ciastach☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie kusząco! Niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię ciasta, które nie wymagaja zbyt wiele pracy :P A masę budyniową uwielbiam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam ale słyszałam wiele dobrego ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smacznie wygląda i pewnie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ¡¡Hola!! Qué bonito corte tiene este pastel. Me gusta lo bien definida que tiene las capas y su textura. Seguro que está muy rico. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  13. Super prawdziwa uczta dla oka i podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam to ciasto, chociaż sama nigdy go nie robiłam, ale w wykonaniu mojej szwagierki jest doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przesmacznie :) Piękny blog, będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka!!! Wygląda smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda w przekroju :) W smaku na pewno jest równie wyśmienity :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pyszne ciacho! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne ciacho. Z chęcią bym taki kawałeczek zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowite ciacho, poproszę do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przekrój jest mega zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm.... musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń