Ciasta drożdżowe na słodko i wytrawnie należą do moich ulubionych. Lubię je robić i zajadać.
Tym razem padło na cukinię, z tym warzywem upiekłam drożdżową roladę.
Cukinię pokroiłam w paski, podsmażyłam z ziołami i solą.
Całość wyszła smacznie i polecam.
DROŻDŻÓWKA Z CUKINIĄ
Składniki na ciasto;
550 g. mąki pszennej
750 g. masła
1 jajko
20 g. świeżych drożdży
łyżeczka soli
Dodatkowo;
2 cukinie ze skórką
zioła bazylii, tymianku i rozmarynu
olej do smażenia
Do letniego mleka wdrobić drożdże, dosypać trzy łyżki mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dosypać resztę mąki i i sól, wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, stopniowo dodawać roztopione masło. Ugniatać, aż będzie miękkie i sprężyste.
Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie, najlepiej przygotować cukinię. Pokroić i podsmażyć na patelni z przyprawami. i solą.
Pozostałość po smażeniu nie wyrzucać, przyda się do posmarowania ciasta po upieczeniu.
Po godzinie ciasto krótko zagnieść. Rozwałkować i zawinąć w nie cukinię. Uformować roladę.
Piec w podłużnej blaszce 30-40 minut w 150-160*- Opcja dół
Smacznego :)
Fajny pomysł. Drożdżówki wyglądają fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńMmm...Bardzo smaczne i finezyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakiej drożdżówki jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na nadzienie z cukinii. Ja chyba dodam jeszcze trochę chili dla zaostrzenia smaku :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł, ja uwielbiam cukinie pod różną postacią lecz w takiej jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda i na pewno jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, takie danie bardziej mi się podoba niż drożdżówki na słodko.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na taki pomysł ;)
OdpowiedzUsuńTakiej drożdżowy jeszcze nie jadłam, wygląda zachęcająco. :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na nadzienie do drozdzowki. Ja kiedyś dodałam puree do ciasta drozdzowego i też było smakowicie.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł na urozmaicenie kanapek, a że lubimy cukinię to zapewne wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię :) Z pewnością wyszło smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚlimaczkowy przekrój wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ciasto drożdżowe z cukinią :) Fajny pomysł ma połączenie ciasta drożdżowego z cukinią :) Jestem ciekaw, jak takie ciasto smakuje - nie jadłem jeszcze takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk