PYZY ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI
800 g. ugotowanych ziemniaków
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
6 dużych pieczarek
pęczek koperku
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
1 biała cebula
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany
olej
Ziemniaki gotujemy i studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę. Dodajemy do nich kaszę manną i skrobię. Zagniatamy ciasto. Formujemy rękoma pyzy. Gotujemy w osolonej wodzie, trzy minuty od wypłynięcia na wierzch.
Pieczarki kroimy, wrzucamy wraz z poszatkowaną cebulą na rozgrzany olej. Dusimy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku. Podlewamy wodą. Na koniec dodajemy pokrojony koperek.
Z mąki i śmietany robimy sos, Wlewamy do niego troszkę zimnej wody. Wylewamy na gorące pieczarki. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku.
Smacznego.
Nigdy nie jadłam takich pyz ;)
OdpowiedzUsuńPychota. Uwielbiam takie mączne dania.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, akurat pora obiadowa ;P
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Uwielbiam pieczarki :)
OdpowiedzUsuńja jakoś nie przepadam za pyzami :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne pyzy :) Ja lubię taki zestaw z buraczkami :)
OdpowiedzUsuńPyzy z dodatkiem kaszy manny to dla mnie nowość:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pyzy ziemniaczane, ale takich jeszcze nie jadłam :) Na pewno smakuja świetnie :)
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńtakie dania lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńU nas pyzy to drożdżowe bułki na parze :D Takich pyzów jeszcze nie jadłyśmy :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i przepyszne:))
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wyśmienicie!!!
OdpowiedzUsuńIdealny obiad dla mojego męża! :)
OdpowiedzUsuń80 G ugotowanych ziemniaków czyli ile to ? 8 dkg?
OdpowiedzUsuń