Zimą sięgamy po nie najczęściej i schodzą zawsze jako pierwsze. Mam bardzo prosty i szybki sposób na ich wykonanie. Kompoty prawie robią się same :)
Polecam.
KOMPOTY Z CZEREŚNI
Najpierw przygotuj słoiki i nakrętki. Czyli dobrze umyj i wytrzyj.
Do dużego garnka wlej 8 litrów wody, wsyp 1 kg. cukru i zagotuj.
W między czasie powkładaj do słoików do pełna, wypłukane czereśnie.
Do każdego słoika wlej słodką, gorącą wodę. Szczelnie zakręć i pasteryzuj 15 minut.
W przepisie nie podaję ilości czereśni. Miałam ich bardzo dużo, użyłam do kompotów czterech garnków z osłodzoną wodą. Używałam litrowe słoiki.
Smacznego.
Taki kompot jest idealny do obiadu.
OdpowiedzUsuńPychota słowem :)
OdpowiedzUsuńMój Tato uwielbia ;)
OdpowiedzUsuńMy nie robimy żadnych przetworów z czereśni:))najadamy się świeżymi na cały rok:)))Pozdrawiam serdecznie:))))))
OdpowiedzUsuńOd kilku lat nie przygotowuję kompotów w słoikach (wysoki poziom cukru!), ale gdy je robiłam to w identyczny, jak Ty, sposób.
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :-)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńMoje czereśnie niestety już dawno się skończyły, mam bardzo wczesną odmianę, zaczyna owocować jeszcze przed truskawkami, na koniec maja. Teraz już zaczęły się u mnie wiśnie i chyba właśnie zrobię z nich trochę kompotów, chociaż i soki planuję :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Zimą taki kompot smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu nie robię kompotów. Nie przepadam za gotowanymi owocami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Uwielbiam czereśnie, a kompot z nich na pewno jest równie pyszny :D
OdpowiedzUsuńO mniam, uwielbiam czereśnie to coś dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńWitaj ! Ja w ogóle nie robię kompotów. Przepadam za robieniem i jedzeniem dżemów. Robię tez różne syropy, ale kompotów chyba po prostu nie lubię. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIdealny kompocik do obiadu, ale tez do wykorzystania jako deser :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, kompoty z czereśni to moje ulubione, w tym roku niestety nie robię! Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń